Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Veteran gripen för dådplaner i Los Angeles

En amerikansk krigsveteran har gripits misstänkt för planer på bombattacker i Los Angeles. Arkivbild.Bild: Reed Saxon/AP/TT
En amerikansk krigsveteran har gripits misstänkt för att ha planerat ett flertal attacker med sprängladdningar i Los Angeles-området i västra USA.
Planerna utgjorde ett allvarligt hot från ”en stridstränad soldat som upprepade gånger uppgav att han ville orsaka största möjliga antal dödsfall”, enligt federala åklagare.
Den 26-årige mannen har tjänstgjort i Afghanistan, varefter han konverterade till islam. I chattkonversationer ska han ha uttryckt en vilja om att bli martyr och delgivit planer på att detonera en hemgjord sprängladdning vid en högerextrem demonstration i en förort till Los Angeles. Personen han skrev med var dock en agent vid den federala underrättelsetjänsten FBI som agerade under täckmantel.
Själva gripandet genomfördes i samband med att mannen tog emot vad han trodde var en skarp sprängladdning som han kunde använda i den planerade attacken. Motivet uppges ha varit att hämnas terrordåden mot moskéer i nyzeeländska Christchurch.
Gå till toppen