Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fullt av frilufsare i skog och mark - nu drar Mulle igång på Kullaberg

Full fart i skog och mark bland både barn och vuxna. Friluftsfrämjandet Helsingborg-Kullabygden får med sig allt fler ut i naturen. I helgen startar föreningen Familjemulle på Kullaberg.

Tipspromenaderna är en av Friluftsfrämjandets populära aktiviteter på Kullaberg. Emma Ericsson med döttrarna Siri och Ester Green är tar sig igenom frågorna.
Det småstrilar lite i luften kring Friluftsfrämjandets stuga i Björkeröd på Kullaberg. En tunn dimma ligger över trätopparna och korna betar i hagen.
Kring borden sitter barn och vuxna med nylagad matsäck. Äventyrliga familjen träffas en gång i månaden.
– Vi klättrar, paddlar kanot och i dag lagar vi mat utomhus – aktiviteter som är roliga att göra tillsammans, berättar Lovisa Cederström.
Hon har många år bakom sig i föreningen men i år är hon nybliven ordförande. Friluftsfrämjandet Helsingborg-Kullabygden upplever ett rejält uppsving.
–Nu är vi uppe i nästan 800 medlemmar. Människor vill komma ut i naturen och uppleva vår vackra trakt. Det är inne att vara ute, konstaterar hon.
Varm saftsoppa på röda bär, blåbärspaj, pizza och rotfruktslåda med falukorv står uppdukat på bordet.
Sjuåriga Ester Green har lite av varje på sin tallrik.
– Men glassen är godast, säger hon innan hon lämnar bordet för att klättra i träd tillsammans med de andra barnen.
Med sin mamma Emma Ericsson och syster Siri har hon hängt med Äventyrliga familjen i många år.
– Jag tycker om att vi verkligen kommer ut, och att vi är tillsammans. Det är inte som att skjutsa och lämna av vid någon aktivitet, säger Emma.
Äventyrliga familjen är en av de grupper som träffas med utgångspunkt i stugan i Björkeröd. Planen för söndagen var att laga mat utomhus men eldningsförbudet krävde improvisation.
– Nu fick vi grädda pizzan inomhus, annars hade vi gjort en calzone och grillat över öppen eld. Tanken är att inspirera till enkel men ändå spännande utflyktsmat. Vi har till exempel med oss glass i termos, det går alldeles utmärkt, säger Catrin Torsdotter, som även hon är ledare för gruppen.
I Friluftsfrämjandets verksamhet på Kullaberg finns barngrupper som Knopp, Knytte, Skogsmulle, Strövare och Frilufsare. För hela familjen finns Äventyrliga familjen och från och med söndag denna vecka startar Familjemulle på Kullaberg.
–Det är första gången på många år som vi har en sådan grupp här uppe, berättar Lovisa Cederström.
Familjemulle riktar sig till barn i åldern ett till sju år som vill upptäcka naturen tillsammans med sina föräldrar.
– Barnen får utforska naturen och det blir lek och annat kul tillsammans med en av våra ledare, berättar Lovisa.
Även verksamheten för vuxna har fått ett uppsving de senaste åren. Seniormulle arrangerar vandringar på Kullaberg och med utgångspunkt i både Björkeröd och Strandbaden arrangeras välbesökta tipspromenader, med frågor för både barn och vuxna.
–Tipspromenaderna är väldigt populära och de arrangeras år efter år tack vare våra fantastiska ledare med Rosis och Hans i spetsen, säger Lovisa.
Fakta

Friluftsfrämjandet Helsingborg-Kullabygden

Vad: Arrangerar vandringar, utflykter och tipspromenader i naturen samt håller i barngrupperna Knopp, Knytte, Skogsmulle, Strövare och Frilufsare, för barn från 0 till 15 år, samt Äventyrliga familjen och Seniormulle.

Var: Kullaberg och Pålsjö skog.

Aktuellt: Startar Familjemulle vid Björkerödsstugan lördagen den 4/5 klockan 9–11. Anmälan görs via hemsidan www.friluftsfrämjandet.se

Gå till toppen