Annons

Annons

Annons

Annons

opinionFörsta maj

Aktuella frågor
”Kristdemokraterna går i täten på första maj i år.”

För första gången har ett borgerligt parti högre förtroende än Socialdemokraterna i sjukvårdsfrågor, skriver Lars Thunberg och Anders Lundström, Kristdemokraterna.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

KD:s partiledare Ebba Busch Thor under valrörelsen i fjol. KD gick till val på att prioritera och leverera en ny politik när det gäller sjukvård, äldreomsorg och rättsväsende. Väljarna belönade partiet, skriver artikelförfattarna.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Första maj har under lång tid varit Socialdemokraternas dag. En dag när socialdemokrater går ut över hela landet och demonstrerar för en bättre välfärd och faktiskt ofta mot partikamrater som sitter vid makten.

Länge har väljarna lyssnat på och haft högst förtroende för Socialdemokraterna i tunga välfärdsfrågor som sjukvård och äldreomsorg. Men nu har ett tronskifte skett till fördel för Kristdemokraterna.

I Demoskop/Dagens Samhälles mätningar av välfärdsopinionen har Kristdemokraterna gått om Socialdemokraterna och har nu störst förtroende inom både sjukvården och äldreomsorgen. Det är första gången ett borgerligt parti har högre förtroende än Socialdemokraterna i sjukvårdsfrågor.

Det är därför Kristdemokraterna går i täten på första maj i år, i täten för samhällets sjuka och äldre. I morgon genomför vårt parti en nationell demonstration i Västerås.

Annons

Annons

För några decennier sedan var det otänkbart att ett borgerligt parti skulle demonstrera på första maj, Socialdemokraternas dag. Men världen förändras och framtiden ser annorlunda ut. Nu finns det ett parti som väljarna uppfattar ger bättre lösningar på välfärdens utmaningar.

Inför valrörelsen 2018 utropade statsminister Stefan Löfven (S) att riksdagsvalet skulle bli en folkomröstning om välfärden. “Gärna för mig, bring it on!”, var Ebba Busch Thors svar. Under valrörelsen som följde var Kristdemokraterna en nagel i ögat på styrande socialdemokrater som trots höjda skatter och högkonjunktur hade fört välfärdens utveckling i en negativ riktning. Till exempel hade vårdköerna blivit dubbelt så långa jämfört med när KD hade ansvar för sjukvården 2014. Det hade blivit allt färre poliser i förhållande till befolkningens storlek. Många äldre hade fått en pension som inte räcker till. Plats på vårdboende finns inte när man behöver det.

KD gick till val på att prioritera och leverera en ny politik när det gäller sjukvård, äldreomsorg och rättsväsende. Väljarna belönade partiet och KD ökade i riksdagsvalet, i regionvalet i Skåne och i många kommuner, däribland i Helsingborg och Malmö.

Riksdagen antog den budget KD levererade tillsammans med Moderaterna och som bland annat innebar en kömiljard för kortare vårdköer, sänkt pensionärsskatt, en äldreboendemiljard för fler äldreboenden och 10 000 fler poliser.

Annons

I Region Skåne har KD tillsammans med alliansen presenterat en historisk satsning på en miljard extra till vårdcentraler, och i Helsingborg har alliansen med KD i spetsen påbörjat ett omfattande arbete för att stärka kvaliteten inom äldreomsorgen. På agendan står bland annat införande av Ung Omsorg, ett koncept där ungdomar anställs på vårdboenden för att umgås med äldre och sätta guldkant på deras vardag, samt förebyggande hembesök. Dessutom infrias nu ett av Kristdemokraternas vallöften: att införa wifi på alla vårdboenden i Helsingborg.

I med- och motvind är Kristdemokraterna en röst för barnen och familjerna och för samhällets äldre och sjuka, inte bara på första maj utan under årets alla dagar.

Lars Thunberg

Anders Lundström

Lars Thunberg (KD) är kommunalråd och ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg.

Anders Lundström (KD) är regionråd i Region Skåne och ordförande i Helsingborgs lasaretts sjukhusstyrelse.

Annons

Annons

Till toppen av sidan