Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinna fick cellgifter istället för morfin

Åstorps kommun har gjort en Lex Maria-anmälan då en kvinna ska ha fått fel medicin. Istället för morfin mot ryggsmärta ska kvinnan ha fått i sig cellgifter under en längre period.

Kvinna hade felaktiga mediciner i sin dosett.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Patienten, en äldre kvinna hemmahörande i Åstorps kommun, hade haft morfintabletter utskrivet och fördelat i dosett i ungefär en månad när hon plötsligt började må illa, kräkas och fick besvär med magen.
I början av april i år kontaktade kvinnans son tjänstgörande sjuksköterska med önskemålet om att man skulle byta ut morfinet.
När dosetten med medicinen kom till sjuksköterskans expedition upptäckte man att det inte var den utskrivna morfinmedicinen i dosetten, utan cytostatika.
Cytostatika är en grupp läkemedel som tidigare kallats för cellgifter. De används främst mot olika cancersjukdomar.
Vi ett besök hemma hos kvinnan upptäcktes ytterligare två halvor av cytostatikan tillsammans med övriga mediciner. I samma skåp fanns också två glasburkar innehållande samma tabletter.
Varken sjuksköterskan, patienten eller sonen visste hur tabletterna hade hamnat i skåpet eller i dosetten. Enligt sonen ska kvinnan aldrig haft en cancerdiagnos.
Enligt anmälan ska det inte ha funnits något namn på glasburkarna, men utlämningsdatumet kunde spåras till februari 2018.
Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Gå till toppen