Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu finns boken om utflyktsmål på både Kullahalvön och Bjäre

Två halvöar förbundna av en djup vik, fyllda av små och stora utflyktsmål. I en ny bok har journalisten Liselotte Fritz och fotografen Åsa Siller samlat sina favoriter från Kullabygden och Bjäre.

Åsa Siller och Liselotte Fritz har rest runt i Kullabygden och Bjäre. I en ny bok ger de sina bästa utflyktstips.
Mellan Kullahalvön och Bjärehalvön glittrar Skäldervikens vatten. Den som står på stränderna i den norra delen av viken kan se Kullabergs klippor resa sig ur havet.
Liselotte Fritz har bott i Höganäs i mer än tio år. Med magasinet Kullaliv har hon lärt känna både människor och utflyktsmål i Kullabygden.
– Jag har länge haft tankar om att skriva en bok om alla utflyktsmål i trakten. När förlaget blev intresserat av att ge ut boken ville de lägga till Bjärehalvön. Det var ett lyckokast, berättar Liselotte Fritz.
Lagom till vårens helger ligger boken färdig. Liselotte Fritz och fotografen Åsa Siller delar med sig av sina favoriter i Kullabygden och på Bjärehalvön. Det är utflyktsmål från Larsviken i söder till Hovs Hallar i norr, Falkästet på Kullaberg längst västerut till skidåkarnas Kungsbygget och Vallåsen i öster.
– Trots att det är nära åker jag inte till Bjäre speciellt ofta. I det här arbetet har jag upptäckt fantastiska utflyktsmål, som naturen söder om Ramsjöstrand och Torekov, Hallands Väderö och Hovs Hallar, säger Liselotte.
Åsa Siller är bosatt i Höllviken och många besöksmål var nya för henne.
– Det var verkligen en wow-känsla: naturen och alla mysiga småföretagare.
Närmare 60 stopp har duon gjort under sin resa på de båda halvöarna. De har stannat till vid restauranger, kaféer, pensionat och gårdsbutiker, hos hantverkare, antikhandlare, konstnärer och trädgårdsmästare.
Kullaberg sett från Bjäre. Nu finns det en bok om besöksmålen på de båda halvöarna.Bild: Sandra Henningsson
Likheterna mellan halvöarna är stora, berättar Liselotte Fritz. Den fantastiska naturen med Kullaberg i söder och Hallandsåsen i norr, omgivna av lantbruket med sina gårdsbutiker, hör till det som förenar.
– Här i Höganäs har orten präglats av bruket och keramiken, Båstad har sina tennisveckor med glamour och kändisar, Kullabygden sina bikers med skägg hos Holy Smoke och Garage Bar. Det är kontraster som ger karaktär.
I tider av flygskam hoppas hon att boken ska kunna användas för semester på hemmaplan.
– Vi har försökt att lyfta fram det inte helt förväntade, samtidigt som vi har med självklara utflyktsmål som Krapperup och Norrvikens trädgårdar. Boken ska passa både dem som gör sitt första besök i trakten och dem som vill upptäcka guldkornen i sin egen närhet, säger Liselotte Fritz.
Gå till toppen