Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Har möjligheten att påverka arbetstiderna blivit bättre? Har lönen blivit högre?”

Ansvariga politiker har nu chansen att ta sitt ansvar för den skånska hälso- och sjukvården. Det skriver Malin Tillgren, tf ordförande för Vårdförbundet i Skåne .

Frågan är hur framtiden ska se ut på Helsingborgs lasarett, skriver Malin Tillgren.Bild: Sven-Erik Svensson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I fjol valde närmare 100sjuksköterskor att lämna Helsingborgs lasarett – liksom Region Skåne som arbetsgivare.Som en följd har användandet av bemanningssjuksköterskor ökat.
Sjukhuschefen Harald Roos har inte kunnat hålla sitt löfte om att minska antalet inhyrda sjuksköterskor eftersom det inte har varit patientsäkert.
Självklart går det inte att ta bort bemanningssjuksköterskorna innan fler sjuksköterskor har anställts.
Men vad har Region Skåne gjort för att locka sjuksköterskorna till att vilja vara anställda på Helsingborgs lasarett? Har arbetsmiljön med rimlig arbetsbelastning blivit bättre? Har övertiden minskat? Har överbeläggningarna minskat? Har möjligheten att påverka arbetstiderna blivit bättre? Har möjligheten till kompetensutveckling ökat? Har lönen blivit högre? Nej, inget av detta har skett.
Det som lockar med att arbeta som bemanningssjuksköterska är den mycket högre lönen, friheten att få styra sina arbetstider, slippa extra ansvar som ändå inte ger något extra i lönekuvertet, frihet att välja arbetsplats, frihet att kunna gå hem när ett arbetspass är slut och inte vara orolig för att bli beordrad att stanna ett pass till, och möjlighet att påverka och styra sitt arbetsliv och sin fritid.
De politiker som styr Region Skåne har en hel del att göra för att kunna locka tillbaka kompetenta sjuksköterskor. En bra början är att höja lönerna. Innan medarbetare kommer tillbaka är det svårt att förbättra andra saker som behöver förändras.
Det krävs dels en bra löneutveckling för alla sjuksköterskor, dels ett rejält påslag till alla dem som är särskilt yrkesskickliga och redan är anställda av regionen.
Vårdförbundet har lagt ett yrkande i den pågående avtalsrörelsen på 10 000 kronor mer till särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.
Avtalsrörelsen går trögt och parterna har känt sig tvungna att ta in medlare för att kunna komma framåt. Ansvariga politiker har nu chansen att ta sitt ansvar för den skånska hälso- och sjukvården. Frågan är hur framtiden ska se ut på Helsingborgs lasarett.

Malin Tillgren

Malin Tillgren är tf ordförande för Vårdförbundet i Skåne.
Gå till toppen