Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Allt är roligt men ibland måste man byta lite”

På lördag är det vernissage för Karin-Maria Jönssons utställning på Tomarps kungsgård. Det är en konstnär som konsthallens Margareth Anderberg sett fram emot.
– Vi har känt henne länge och det var tänkt att hon skulle ställa ut här tidigare, men nu blir det äntligen av.

Naturen är en viktig inspirationskälla, men många av tavlorna föreställer också vardagsföremål.Bild: Niklas Gustavsson
Det var redan tidigt i livet som Höganäsfödda Karin-Maria Jönsson insåg att hon skulle bli konstnär.
– Jag växte in i det redan som barn. Min mamma var konstnär, liksom min syster är. Jag var nog sexton år gammal när jag förstod att det var detta jag ville göra, säger hon.
En ”riktig” utbildning var dock viktig tyckte föräldrarna. Det var först efter gymnasiet som Karin-Maria Jönsson började sin konstnärsutbildning i Stockholm, först på Nyckelviksskolan och senare även konsthögskolan där hon tog examen 1991.
Karin-Maria Jönssons verk tar ofta form efterhand. ”Jag börjar med att skissa, sen växer det fram i tankarna. Det kan ibland bli många idéer innan jag fastnar för ett uttryck”.Bild: Niklas Gustavsson
–Men även under gymnasietiden på Olympiaskolan i Helsingborg fick jag inspiration. Jag hade estetik som tillval och lärde mig massor av konstnären Berit Fradera som då var bildlärare där. Hon blev en viktig inkörsport för mig,
Idag är hon bosatt på landet utanför Vinslöv. Närheten till naturen har kommit att bli en viktig inspiration.
– Det jag går i gång på har varit lite olika under de här åren jag varit verksam. På sista tiden har jag hämtat mycket från naturen. Jag går ut och fotograferar i alla väder, det kan vara märken i trädens bark eller spår bland löven. Gräv där du står säger man ju, det stämmer på mig.
Margareth Anderberg beskriver Karin-Maria Jönsson som en konstnär som inte är rädd att förändra sig. ”Hon hade tidigare ett mer geometriskt formspråk, idag är det hon gör mer organiskt” säger hon.Bild: Niklas Gustavsson
På Tomarps kungsgård är det främst Karin-Maria Jönssons akrylmålningar och tuschleveringar som besökarna får stifta bekantskap med. Men hon arbetar gärna med andra tekniker också.
– Jag tecknar mycket och skulpterar även ibland. Alltihop är roligt, ibland måste man byta lite för att hitta nya infallsvinklar. Och det är alltid roligt att börja på ett nytt papper.
Karin-Maria Jönsson har tidigare haft utställningar på bland annat Thielska galleriet och Galleri Kvartetten i Stockholm. Att en egen utställning i Tomarp låtit vänta på sig beror på slumpen enligt konsthallen.
– Karin-Maria är en erkänt duktig konstnär. Hon har ett väldigt vackert måleri i starka, dova färger. Vi har känt henne länge och det var tänkt att hon skulle ställa ut här tidigare. Nu blir det äntligen av säger Margareth Anderberg.
Utställningen på Tomarps Kungsgård pågår mellan 4 maj och 9 juni.
Gå till toppen