Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Isabella Lövin i vårstädningen.

Lövin, här utan städkvast.Bild: Henrik Montgomery/TT
Miljöpartiet, som på fredagen öppnade sin kongress i Örebro, umgås med idén att byta namn och använda enbart "efternamnet” – De gröna. Det skulle, menar entusiasterna, visa att det finns en bredd i partiet, att det inte längre handlar om ett enfrågeparti inriktat på klimat och miljö. Medan partistyrelsen nöjer sig med att förorda att namnfrågan utreds.
Men vänta nu, minns den gröna debatten inför valet förra året. Då fokuserades hela valkampanjen på – just det, klimat och miljö. Eftersom partiets budskap tidigare ansetts för spretigt och ofokuserat.
På sätt och vis känns det ”normalt” när miljöpartister är vilsna. Hemtamt, på något vis.
Varje år är det några motioner som vållar både huvudbry och munterhet. I år handlar det om förbud mot inrikesflyg och förbud mot gruppsex för personer under 18, skrotning av alla officiella helgdagar samt legalisering av cannabis.
Det är tilltufsade miljöpartister som samlats till kongress i år. Riksdagsvalet i höstas slutade med magra 4,41 procent och partiet röstades ut ur varenda kommun i Västernorrland utom Härnösand. Det svaga stödet för MP på landsbygden – nej, idén om kraftigt höjd bensinskatt är sällan jättepoppis på landet – fick språkröret Isabella Lövin att i sitt öppningstal lansera förslaget att skriva av studielån för unga, kanske läkare eller lärare, som bosätter sig i glesbygdskommuner.
Lövins tal gick på temat vårstädning. Framför allt ska kol, olja och uran städas bort. Det allvarstyngda talet utlöste dock en skrattsalva när Lövin, förmodligen omedvetet, sade att även kollegan Gustav Fridolin är föremål för vårstädningen. I lördagens språkrörsval byts Fridolin ut, sannolikt mot biträdande finansminister Per Bolund.
Som grönt regeringsparti har Miljöpartiet en viktig roll att spela i främst ödesfrågan om klimatet. Men då får MP inför väljarna inte framstå som ett vilset, halvtossigt parti. För i så fall är risken överhängande att de gröna så småningom städar ut sig själva.
Gå till toppen