Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Olika besked om LSS-ersättning

Tack vare statens habiliteringsersättning kommer Bjuv och Klippan kunna erbjuda samtliga som deltar i daglig verksamhet en extra summa pengar under 2019. Örkelljunga och Åstorp har ännu inte bestämt sig.
Daglig verksamhet är till för personer med olika typer av funktionshinder, utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd. Inom daglig verksamhet har deltagarna egna arbetsuppgifter som anpassas efter individens behov.Bild: Anders Malmberg
Den 1 juni är det sista dagen för kommunerna att ansöka om habiliteringsersättning från staten.
Syftet med statsbidraget är att införa eller bibehålla dagpenning till de som deltar i daglig verksamhet enligt LSS. Bidraget kan också användas till att höja den aktuella dagpenningen.
Exakt hur pengarna ska delas ut bestämmer kommunen själv, och bland kommunerna Bjuv, Klippan, Örkelljunga, Perstorp och Åstorp ser det lite olika ut.
I Bjuv har vård- och omsorgsnämnden beslutat att använda statsbidraget till att höja dagpenningen från 60 till 65 kronor per dag.
– Vi sökte bidraget även i fjol, och då höjde vi dagpenningen ganska rejält, men till en summa vi känner att vi kan hålla fast vid även när bidraget upphör. Årets höjning ligger också på en sådan nivå att vi kan behålla den framöver, säger Ulrika Thulin (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
De som har haft insatsen daglig verksamhet i Bjuv under året kommer också att få en sommarpremie på 5 000 kronor som ett engångsbelopp.
– Många inom daglig verksamhet har inte den ekonomiska möjligheten att spara pengar varje månad. Därför känns det extra bra att kunna ge dem den här bonusen, som de kan göra någonting roligt för i sommar, säger Ulrika Thulin.
Anna Andresen (M), ordförande i socialnämnden i Klippan, berättar att Klippan också kommer att söka bidraget i år. För Klippans del gäller det en summa på 943 000 kronor.
– Pengarna kommer att fördelas mellan de som har daglig verksamhet och betalas ut i en klumpsumma, säger hon och fortsätter:
– Det märks tydligare i plånboken om man får alla pengarna på en gång istället för som en mindre höjning av dagpenningen. På det här viset behöver man inte spara, utan kan kanske köpa något man har längtat efter på en gång.
I Åstorp och Örkelljunga har man ännu inte fattat beslut om man ska ansöka om statsbidraget.
Tidningen har sökt socialnämndens ordförande i Perstorp.
Gå till toppen