Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stjernfeldt Jammeh riktar skarp kritik mot SSU-demonstranter

Att SSU-demonstranter skanderade ”krossa sionismen” i Socialdemokraternas förstamajtåg har väckt protester eftersom uttrycket kan tolkas som en antisemitisk tanke om att utplåna staten Israel. S-kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh kritiserar sina unga partivänner.

Ett videoklipp från Socialdemokraternas förstamajtåg i Malmö där ungdomsförbundet SSU:s demonstranter hörs ropa ”Leve Palestina och krossa sionismen” har spritts av den högerpopulistiska nyhetssajten Nyheter idag och väckt upprördhet.
Bland kritikerna finns ordföranden för Svenska kommittén mot antisemitism Svante Weyler som säger till SVT Nyheter att uttrycket ”krossa sionismen” är rotat i antisemitism.
– Det är svårt att tänka att det betyder något annat än att man vill utplåna staten Israel. Och idén att man vill utplåna Israel är en antisemitisk tanke. Det finns en lång tradition av att dölja antisemitism bakom begreppet antisionism, säger han.
Fredrik Sieradzki som är informationsansvarig i Judiska församlingen i Malmö säger till Kvällsposten att det hade varit legitimt att kritisera Israels regering eller politiker men att uttrycket "krossa sionismen" är "flagrant".
– Sionismen är en rörelse för nationellt självbestämmande för judiska folket som har lett till staten Israel. Det här skickar en signal om att man vill krossa staten Israel, säger han.
Sydsvenskan har under fredagen förgäves försökt nå ledningen för SSU Malmö. Förbundets nationella kommunikationschef Amanda Borg sa till flera nyhetsmedier under fredagen att demonstranternas rop i Malmö syftade till att kritisera Israels politik mot Palestina.
– Det finns absolut ingen antisemitism bakom, sa hon till SVT Nyheter.
Senare på fredagskvällen tog Philip Botström, förbundsordförande för SSU, avstånd från ramsan och förbjöd SSU:s medlemmar att uttrycka den sortens slagord.
”Det finns inte utrymme för fler missförstånd eller omdömeslösa ageranden. De [SSU Skåne, red anm] måste fokusera på att återupprätta sitt förtroende som sedan tidigare är djupt skadat” skriver Botström på Twitter.
Kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh gick själv i täten för demonstrationståget. Hon ägnade en del av sitt förstamajtal i Folkets park åt antirasistiska budskap om att "försvara den öppna och globala staden" och vikten av att bekämpa antidemokratiska och rasistiska krafter.
– Våra satsningar mot rasism omfattar naturligtvis en stad fri från antisemitism. Då är det olyckligt att SSU skanderar ett uttryck som uppfattas som antisemitiskt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Själv hörde hon inte att SSU-demonstranternas rop "krossa sionismen" förrän i efterhand när videon spreds. Hon har förståelse för de unga partivännernas intention men är kritisk till att de använde uttrycket.
– Min uppfattning är att många av SSU-arna vill se en tvåstatslösning med ett självständigt Palestina och ett stopp för de illegala bosättningarna. Men är det det man menar, då är det bättre att säga det. Det här uttrycket skapar en debatt där folk uppfattar att SSU bedriver en antisemitisk politik. Det tycker jag är olyckligt. Det finns ingen plats för antisemitism i den socialdemokratiska politiken, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Hon anser att SSU Malmö borde vara särskilt noga efter medias granskning av det skånska SSU-distriktet. Bland annat avslöjade Kvällsposten att ordföranden för en av föreningarna inom SSU Malmö, som nu har avgått, hade delat ett konspiratoriskt och antisemitisk inlägg på Facebook.
– När man har blivit ifrågasatt och uttryckt sig tveksamt, och haft företrädare som fått lämna sitt uppdrag, då är det väldigt mycket bättre att vara tydlig med sitt politiska budskap än att använda ett begrepp som kan tolkas på olika sätt, och som uppenbarligen tolkas som antisemitiskt av den grupp som är utsatt, säger hon.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Bild: Lars Brundin
Gå till toppen