Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jacques Villeneuve: ”Elden slocknar aldrig”

Jacques Villeneuve i en Porsche på Ring Knutstorp?
Jovisst. Och gästen njöt av att vara här.
– Det är lite kallt, men vi kör racing och racing är alltid roligt, säger han mellan racen.

Förre världsmästaren Jacques Villeneuve var med och körde i Porsche Carrera Cup på Ring Knutstorp.
Det måste ändå ses som smått surrealistiskt att förre världsmästaren i formel 1 faktiskt dyker upp i Porsche Carrera Cup på Ring Knutstorp.
– Jag hade en ledig weekend och fick frågan om jag ville göra det här racet och jag svarade ”javisst, det blir kul”, säger Jacques Villeneuve.
Det tyckte uppenbarligen också många av de åskådare som var på plats. De passade på att kliva in under tältet där den forne fartfantomen höll till och såg till att föreviga sig själva med honom i foton.
Kanadensaren lovordade banan.
– Oh yeah, det är upp och ner och komplext. Väldigt svår. Verkligen underhållande.
Ord det från en racerförare som varit med om allt och lite till och har en stor banbank att jämföra med. Han var en del av F1-cirkusen under ett decennium och vann mästerskapet 1997. Han också vunnit Indycar och Indy500.
– En bana måste inte vara stor för att vara rolig. Layouten har ett flow, en rytm, och kurvorna är inte enkla. Du bromsar, svänger runt och accelererar. Du måste anpassa din körstil till banan och det gör det hela väldigt roligt.
Saknar du Formel 1 ?
– Jag saknar racing på en hög professionell nivå.
Du är 48 år nu – har du fortfarande passionen för racing?
– Oh, elden slocknar aldrig. Du får aldrig någonsin släcka elden.
Pappa Gilles dog i en krasch i samband med Belgiens grand prix när Jacques bara var 11, men trots det var han inte rädd för att satsa inom samma gebit och mot formel 1.
– Nej, Det är bara en del av DNA, konstaterar han.
Om du jämför med när du var på topp – vilken nivå håller du?
– Jag är förmodligen på samma nivå. Man förlorar inte sin körskicklighet så länge man är hungrig, är beredd att lägga ner arbetet, ta riskerna och försöka lista ut hur du ska göra för att hela tiden köra en tiondel snabbare per varv, att arbeta med setupen och allt sådant. Det är när du blir lat som du förlorar din fart.
Hur det gick i tävlingen? Jacques Villeneuve var inblandad i en incident med Rydebäckssonen och debutanten Hugo Nerman i det första racet
– Jag såg att det var mycket folk precis där jag snurrade runt – de hade en bra utsikt haha.
I det andra racet slutade han femma.
Gå till toppen