Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klarare regler innebär LSS-bidrag

I år kommer Perstorps kommun att ansöka om den statliga habiliteringsersättningen för första gången. Exakt hur de ska användas har man dock inte bestämt ännu.

Det kommer att bli mer pengar i kassan under 2019 för personer inom daglig verksamhet i Perstorp.Bild: Henrik Montgomery/TT
Precis som Bjuv och Klippan kommer Perstorps kommun att ansöka om den statliga habiliteringsersättningen för daglig verksamhet inom LSS.
Enligt socialnämndens ordförande Jenny Delén (M) har man inte vågat ansöka om bidraget tidigare år på grund av oklara regler.
– Det var många kommuner som valde att inte ansöka om bidraget förra året just på grund av de luddiga reglerna. Vi tolkade det som att bidraget endast skulle gå till de som inte har dagersättning, men i Perstorp har alla som deltar i daglig verksamhet en bra dagersättning, säger hon.
Läs också Olika besked om LSS-ersättning
Till i år har regeringen förtydligat reglerna för statsbidraget, just för att så många kommuner har missförstått vad det är som gäller
– Så i år ska vi definitivt ansöka om habiliteringsersättning, försäkrar Jenny Delén.
Exakt hur Perstorp ska använda pengarna, om man ska höja dagersättningen eller dela ut det i en klumpsumma till de som berörs, har man dock inte fattat beslut om i nuläget.
Gå till toppen