Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Märta Stenevi vald till partisekreterare för Miljöpartiet

Vid Miljöpartiets kongress i Örebro valdes Märta Stenevi, gruppledare för Miljöpartiet i Malmö, till ny partisekreterare. Hon tar över uppdraget efter kulturminister Amanda Lind.

Märta Stenevi har valts till ny partisekreterare för Miljöpartiet.Bild: Henrik Montgomery/TT
– Det känns lite lätt overkligt, men väldigt roligt. Jag är otroligt glad och stolt över förtroendet, säger Märta Stenevi till HD.
Valberedningens förslag till ny partisekreterare var Emma Nohrén, före detta riksdagsledamot och numera kommunpolitiker i Lysekil. Även Elin Söderberg från Umeå kandiderade till posten som partisekreterare, men båda fick se sig besegrade av Malmös ledande miljöpartist vid partiets kongress i Örebro.
Varför tror du att du fick flest röster?
– Jag tror detta är ett utslag av att jag har pratat om frågor som partiet gärna vill ha fokus på just nu. Vi vill prata om social rättvisa och kopplingen mellan klimatfrågan och sociala frågor.
Märta Stenevi var fram till kommunvalet 2018 kommunalråd i det dåvarande rödgröna styret i Malmö och dessförinnan regionråd. Men när Socialdemokraterna knöt ett nytt samarbete med Liberalerna ställdes Miljöpartiet utanför styret, även om partiet har ett budgetsamarbete med de rödblå. Sedan dess har Märta Stenevi varit gruppledare för Miljöpartiet i Malmö – ett uppdrag hon nu lämnar.
– Vad som händer med mina politiska uppdrag i Malmö får framtiden utvisa, säger hon.
Som partisekreterare blir hennes första uppdrag att organisera och driva Miljöpartiets valspurt inför EU-valet.
– Nu är det bara tre veckor till valet. Vi ska köra på så det ryker och förhoppningsvis försvara våra fyra mandat i EU-parlamentet. Vi vill värna demokratin i Europa och slåss för att lösa klimatfrågan, säger Märta Stenevi.
Gå till toppen