Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miniatyrhästarna intog manegen

Små hästar som beter sig som stora. Under lördagen anordnades minatyrhästens dag på ridhuset i Gånarp.

Yvonne Wallgren-Kennberg styr med vana händer den lilla hingsten Kewas-Zinfandel mellan hindren i ridhuset i Gånarp.
De tävlar i klassen långa linor och det går så bra att de till slut vinner. Kewas-Zinfandel är en miniatyrhäst. Alltså en liten häst som ser ut som en stor och inte som en ponny.
Yvonne Wallgren-Kennberg och Kewas-Zinfandel på väg in på tävlingsbanan.Bild: Joakim Andersson Lee
– Jag har bakgrund som amatörtränare inom galopp. Men när vi flyttade till Vittsjö 2008 gick det inte att ha några galopphästar längre. Och då började jag med miniatyrhästar. Jag har fyra stycken och vi tävlar lite sporadiskt, berättar Yvonne Wallgren-Kennberg och fortsätter:
– De är praktiska. Man kan ta med dem i en folkabuss och så äter de inte så mycket.
"Han är en blandning mellan en shetlandspony och en amerikansk miniatyrhäst. Eftersom han är hälften ponny får vi tänka lite på vikten. För poängen här är att hästarna ska se ut som en fullvuxen häst", säger Yvonne Wallgren-KennbergBild: Joakim Andersson Lee
Totalt avgjordes 28 klasser under minatyrhästens dag i Gånarps under lördagen. Allt från utställningsklasser till körklasser.
– Det enda man inte tävlar i är väl ridning, säger Yvonne Wallgren-Kennberg.
Några av ekipagen i körklasserna värmde upp innan det var deras tur att tävla.Bild: Joakim Andersson Lee
På parkeringen utanför ridhuset står Angelica Bentsen från Orsa och förbereder stoet Marielunds Golden Supreme. De har åkt från Orsa för att vara med på tävlingarna.
Angelica Bentsen och Marielunds Golden Supreme.Bild: Joakim Andersson Lee
– Det tog oss 14 timmar. Men det är inte så många tävlingar i Sverige, så man får passa på. Traditionen med tävlingar för miniatyrhästar kommer från USA och här är det inte så stort än.
Marielunds Golden Supreme är en europeisk miniatyrhäst, en blandning mellan holländsk och amerikansk miniatyrhäst.
– Grejen med miniatyrhästar är att de är som en stor häst i lynnet. De är mycket lugnare än en ponny och mer lättlärda, säger Angelica Bentsen.
Gå till toppen