Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Örkelljunga IF firar 100 år

Det blev förstås en massa innebandymatcher när ÖIF firade sin hundraårsdag. Både gamla och nya spelare möttes på planen i Forum under lördagen.

”Den nya hallen i Forum har betytt mycket för klubben, vi har kunnat flytta hela vår verksamhet hit” säger Morgan Thelandersson.Bild: Jakob Thorell
Det är full fart nere på planen i Forum när två lag i gult och svart krigar om varenda boll. Visserligen är det på skoj, men vinnarskallarna verkar sitta stadigt på alla spelarnas axlar.
Till Örkelljunga IF:s hundraårsjubileum har en hel hög kvinnliga spelare bjudits in för att spela, alla med ett förflutet i klubben.
Bandy utgjorde länge ÖIF:s enda sportverksamhet. A-laget från säsongen 1957-57 blev fotograferade i samband med en kvalmatch mot Gamleby IF.Bild: ÖIF
– Vi har kontaktat spelare från det damlag som fanns fram till 2015. De möter de spelare som fram till ifjor var med i vårt juniordamlag, säger klubbens ordförande Morgan Thelandersson.
Tidigare på dagen har ett sjuttiotal barn och ungdomar mötts i olika miniturneringar. Efter damerna ska herrarna från 1992 års lag ta sig an sina efterträdare som var aktiva runt millennieskiftet. Firandet avslutas med en bankett på lördagskvällen.
Morgan Thelandersson visar upp en klassisk ”enepinne” från den tiden när bandyn var ung i Örkelljunga.Bild: Jakob Thorell
Idag är Örkelljunga IF en renodlad innebandyförening. Men så har det inte alltid varit, när klubben grundades den 5 maj 1919 var det fotboll som stod på programmet.
Någon fotbollsplan fanns visserligen inte i Örkelljunga på den tiden. Med frivilliga krafter lyckades man dock anlägga en idrottsplats som med dåtidens mått mätt ansågs riktigt bra.
Sedan dess har klubben varit hem för en lång rad olika idrotter. Sju år efter grundandet såddes fröet till det som skulle bli ÖIF:s friidrottssektion som sedan höll igång fram till 1958.
En hel del guldglans har hunnit regna över innebandyverksamheten under årens gång.Bild: Jakob Thorell
Även sporter som orientering och gång utövades inom klubben under 1900-talets första hälft. 1928 startade man upp sin bandysektion, som spelade på Prästasjöns is innan det fanns en landisbana.
Bandysektionens första match stod mot Bjuvs bandyklubb samma år som starten. ÖIF vann matchen med 6-2 trots att laget bara var utrustade med hemmagjorda klubbor av böjda enekäppar och så kallade ”remmaskridskor”.
– Innebandy började vi med våren 1992, och redan hösten samma år spelade klubben sin första seriematch, berättar Morgan Thelandersson.
Klubbmärket från 1919 var med på utställningen i Forum. Det har hunnit ändra sig en del under årens lopp.Bild: Jakob Thorell
Idag består klubben av cirka 150 medlemmar. Spelare finns i åldrarna från åtta år och upp till herrarnas A-lag som spelar i division 3 men gärna vill avancera.
– Något damlag har vi tyvärr inte idag. Många av tjejerna som spelade i juniorlaget i fjol ville hellre satsa i andra klubbar i högre divisioner. Men vi hoppas kunna locka tillbaka dem hit om några år.
Målsättningen som ligger Morgan Thelandersson varmast om hjärtat handlar dock om något annat.
– Vi har ett hundratal aktiva ungdomar idag, men vi vill gärna se att fler börjar idrotta. Vi har börjat ett samarbete med kommunen och bland annat Ekets GoIF och ÖVK för att åstadkomma detta. Alla måste ju inte spela innebandy, det viktiga är ju att man gör något.
Klara Jansson i svart och Marie Arvidsson i gult hade flera närkamper när ”Young Girls” mötte ”Old Girls”.Bild: Jakob Thorell
Gå till toppen