Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Skånsk sjukvård behöver ett regionernas EU.”

När det gäller att underlätta för såväl patienter som vårdpersonal är det europeiska samarbetet livsviktigt. Det skriver Lynn Thulin och Carl Johan Sonesson, Moderaterna.

Ett regionalt fokus i EU är särskilt viktigt för den skånska sidan av Öresund, skriver artikelförfattarna.Bild: Sven- Erik Svensson Christer Järeslätt
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Gränsregionerna inom EU behöver stärkas.
Ett regionalt fokus i EU är särskilt viktigt för den skånska sidan av Öresund och liknande områden där huvudstaden ligger långt bort men ett annat lands huvudstad ligger närmare. Sådana gränsregioner tenderar att missgynnas när den nära marknad som finns i ett annat land har andra villkor än de nationella spelregler som sätts långt borta i det egna landet. Till exempel skulle den skånska life science-sektorn, som bland annat tar fram nya läkemedel, kunna utvecklas betydligt mer om möjligheten att gå in i gränsöverskridande projekt också på danska villkor, varit större än i dag. Till exempel ärr regler kring investeringar alltför olika. Det hade gagnat patienter i Skåne, men också hela Sverige.
EU är viktigt för hälso- och sjukvården. Vi vill att EU ska underlätta för samarbete i frågor där medlemsländerna behöver hjälpa och stärka varandra, men utan att detaljstyra varje lands sjukvård.
Hälso- och sjukvården utvecklas snabbt runt om i Europa. Därför behövs politiker i Europaparlamentet som underlättar för hälso- och sjukvården att dra nytta av nya möjligheter. Politiker som förstår betydelsen av vårdens utveckling i ett europeiskt perspektiv istället för att lägga krokben genom detaljreglering och onödiga bestämmelser.
Det europeiska samarbetet har underlättat arbete och studier utomlands. Det är ett projekt vi vill stärka. Idag väljer många svenskar att studera till läkare eller andra yrken med vårdanknytning i andra EU-länder. Flera regioner har samarbeten med universitet i till exempel Polen och Ungern där läkarstudenter kommer till Sverige och gör sin praktik. Förhoppningen är att de ska arbeta här efter avslutad utbildning. I tider av personalbrist är det viktigt att Sverige kan rekrytera vårdpersonal utomlands.
Inte bara läkare rör sig över landsgränser, även sjukhusens utrustning. Sverige köper mycket medicinteknisk utrustning från andra EU-länder.
Medicinteknisk utrustning är en starkt växande marknad som innebär stora möjligheter också för svenska företag när det gäller möjliga kunder och bättre hjälp för patienter. Men den digitala tekniken behöver hänga med. Människor som bor i Finland kan redan gå till ett apotek i Estland och hämta ut läkemedel utskrivna elektroniskt av läkare i Finland. Inom ramen för EU-samarbetet behöver det kunna ske även för människor som bor i Sverige. Vi vill driva på möjligheten att ta del även av patientjournaler över landsgränser. Jobbar man som skåning i Köpenhamn ska man lika självklart kunna söka vård där.
Sjukdomar är ett gränsöverskridande problem. Antibiotikaresistensen är ett hot som inte tar hänsyn till nationsgränser och medlemsländerna behöver därför samarbeta för att lösa den utmaning som det innebär. Mycket är redan gjort, särskilt när det gäller antibiotika för djur, men mer behöver göras. Varje år insjuknar över 400 000 européer i sjukdomar som antibiotika inte biter på. EU:s medlemsländer måste bli mycket bättre på att hålla sig till unionens krav när det gäller antibiotikaanvändning.
Det är också viktigt att hela Sverige är involverat i EU:s forskningsprojekt. Skånsk sjukvård är inom många områden världsledande och det är därför rimligt att regionen är aktiv när det gäller att få europeiska forskningspengar, men också lätt kan samarbeta med danska eller tyska sjukhus och få del av deras kunskap.
EU ska göra nytta för varje människa som bor i unionen och medlemsländerna ska samarbeta på de områden där EU kan göra skillnad.
Skånsk sjukvård behöver ett regionernas EU. När det gäller att underlätta för såväl patienter som vårdpersonal är det europeiska samarbetet livsviktigt.

Lynn Thulin

Carl Johan Sonesson

Lynn Thulin (M) är kandidat till Europaparlamentet.
Carl Johan Sonesson (M) är regionstyrelsens ordförande i Skåne.
Gå till toppen