Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

1 100 vandrade i postrånets spår

Årets upplaga av postrånevandringen lockade många att vandra över Hallandsåsen.

Jan och Eva Karlsson från Ängelholm har slagit sig ner på en bänk vid vandringsstationen Smeaplan och Lönnkrogen. De har vandrat cirka åtta kilometer från Östra Karup och har fyra kilometer kvar till målet, Margretetorp.
Nu pustar de ut med varsin alkoholfri öl.
– Vi har det hur bra som helst. Nu är det ju mest nerför sista biten, säger Jan Karlsson.
– Jag tycker att arrangemanget är fantastiskt. Och de vet precis när man behöver en paus och en chokladbit, eller en öl, säger Eva Karlsson.
Jan och Eva Karlsson tog igen sig efter åtta kilometer.Bild: Sven-Erik Svensson
Totalt deltog cirka 1 100 personer i året postrånevandring. Vandringen följer i färdvägen för de postryttare som transporterade värdepost mellan Sverige, Danmark och Norge på 1700-talet.
En kväll i september 1757 rånades en postryttare i Simontorp. Rånarna kom över 1 680 skilling banco, en mycket stor summa. Det är det rånet som gett vandringen sitt namn. På vägen möter deltagarna också historiska gestalter som postrånare och Drottningarna Kristina och Margareta.
Postrånevandring över HallandsåsenBild: Sven-Erik Svensson
Längs vägen har vandrarna möjlighet att stanna till på flera platser. Bland annat i Simontorp där Åsbo spelmän mötte upp.
Paus och spelmän i Simontorp.Bild: Sven-Erik Svensson
Många hade tagit med sina fyrfota vänner.
Lena Dock-Nordén, Kjell Nordén och Monica Ros från Laholm hade med sig cane corson Rozza och sin boxern Louie.
– Vi är med i ett sällskap som ofta är ute och vandrar med hundarna. Men det här har man ordnat på jättetrevligt sätt. Det är kul för både oss och hundarna, säger Kjell Nordén.
Lena Dock-Nordén, Monica Ros och Kjell Nordén i Simontorp.Bild: Sven-Erik Svensson
Postrånevandringen anordnas av Föreningen Framtidsbyggd i Hjärnarp.
– Det är kul att se att så många ville komma. Det är en blandad publik. Några av de som startar tidigt har ganska bråttom, andra tar mer tid på sig. I år har det varit ganska många barnvagnar och hundar, säger Lars Hedström, från föreningen.
Gå till toppen