Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Börja med lönen för att förändra arbetsmiljön

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
I media har vi den senaste tiden kunnat följa debatten kring bemanningssjuksköterskorna på Helsingborgs lasarett. Hur sjukhuschefen Harald Roos inte kunnat hålla sitt löfte om att minska antalet då det inte har varit patientsäkert. Nej, självklart kan man inte ta bort bemanningssjuksköterskorna innan man har haft möjlighet att anställa fler sjuksköterskor.
Men vad har Region Skåne gjort för att locka sjuksköterskorna till att vilja ha sin anställning på Helsingborgs lasarett? Har arbetsmiljön med rimlig arbetsbelastning blivit bättre? Har övertiden minskat? Har överbeläggningarna minskat? Har möjligheten att påverka arbetstiderna blivit bättre? Har möjligheten till kompetensutveckling ökat? Har lönen blivit högre? Nej!
Det som lockar med att arbeta som bemanningssjuksköterska är den mycket högre lönen, friheten att få styra över sina arbetstider, slippa allt extra ansvar som ändå inte ger något extra i lönekuvertet, frihet att välja arbetsplats, frihet att kunna gå hem när passet är slut och inte vara orolig över att bli beordrad att stanna och möjlighet att kunna påverka och styra sitt arbetsliv och sin fritid. Också undrar man varför inte alla sjuksköterskor slutar som bemanningssjuksköterskor och rusar till en fast anställning i Region Skåne?
Region Skåne, ni har en del att göra för att kunna locka tillbaka kompetenta sjuksköterskor till er organisation.
En bra början är lönen. För innan ni får tillbaka medarbetare i vården är det svårt att arbeta med att förbättra de andra delarna. Vi måste först bli fler och då krävs det både en bra löneutveckling för alla och ett rejält påslag till alla de särskilt yrkesskickliga som finns i verksamheterna.
Vårdförbundet har lagt ett yrkande i den pågående avtalsrörelsen på 10 000 kronor mer till alla våra särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.
En avtalsrörelse som går trögt och där parterna känt sig tvungna att ta in medlare för att kunna komma framåt. Politiker, nu har ni chansen att ta ert ansvar för den skånska hälso- och sjukvården. Hur ska framtiden se ut på Helsingborgs lasarett?
Malin Tillgren
Tf ordförande Vårdförbundet avd. Skåne
Gå till toppen