Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flygbolag: Tekniska problem på kraschat plan

Det ryska flygplan som kraschlandade i Moskva vände tillbaka och nödlandade av tekniska skäl, uppger flygbolaget Aeroflot. 41 personer omkom i kraschen.

Människor flydde det brinnande planet på en nödrutschkana.Bild: Riccardo Dalla Francesca
Enligt Aeroflot var det något med tekniken på planet som tvingade det att vända om, och planet fattade sedan eld vid landningen.
”Efter starten rapporterade besättningen in en avvikelse och bestämde sig för att vända tillbaka till flygplatsen. Klockan 6.30 nödlandande flygplanet” meddelar flygplatsen Sjeremetjevo i ett uttalande.
Flera av passagerarna vittnar om att planet träffades av blixten innan det vände om och kraschade.
– Planet vände om och landade hårt. Vi var så rädda att vi nästan förlorade medvetandet. Planet hoppade på landningsbanan som en gräshoppa och fattade sedan eld på marken, säger Pjotr Egorov, en av de överlevande ombord, till den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda.
Piloten säger också till reportrar att blixten slog ut kommunikationssystemet och att det var det som orsakade olyckan.
– Vi lyckades få tillbaka kommunikationen genom nödfrekvensen på radion. Men täckningen fungerade bara en kort stund och bröts hela tiden, säger piloten till Komsomolskaja Pravda.
Utredare av kraschen vill inte dra några slutsatser om anledningen till haveriet innan en ordentlig utredning har slutförts, och de tittar på flera olika orsaker till att planet tvingades nödlanda.
Planet var ett regionalt flygplan med kapacitet för 75 till 95 passagerare av typen Suchoj Superjet 100. Det finns inga planer på att stoppa flygningar med planmodellen, uppger Rysslands katastrofdepartement, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.
Källor uppger för den ryska nyhetsbyrån Interfax att evakueringen av planet sinkades av passagerare som försökte få med sig sitt handbagage på vägen ut ur det brinnande planet.
Planet var på väg till den nordvästra staden Murmansk. 41 människor av de 78 ombord på flygplanet omkom i kraschen, minst två av dem var barn enligt de inledande uppgifterna. Elva skadades och tillståndet är kritiskt för tre av dem.
En tre dagar lång landssorg är utlyst från måndagen i regionen.
President Vladimir Putin och premiärminister Dmitrij Medvedev har uttryckt sina kondoleanser efter kraschen.
Rättad: I en tidigare version av texten angavs en felaktig manöver strax före nödlandningen.
Fakta

Superjet 100

Superjet 100 var det första passagerarflygplan som byggdes i Ryssland efter Sovjettiden. Det togs fram som en konkurrent till liknande kortdistansplan från kanadensiska Bombardier och brasilianska Embraer.

Planet, som flög första gången 2008, finns i två typer för 78 respektive 98 platser och är cirka 30 meter långt. Tillverkaren Suchoj var dessförinnan mest känd som tillverkare av stridsflygplan.

Den första trafikflygningen med Superjet 100 gjordes mellan Armeniens huvudstad Jerevan och Moskva i Ryssland 2011.

Den 9 maj 2012 störtade ett Superjet 100 på vulkanberget Salak, åtta mil om Indonesiens huvudstad Jakarta. Samtliga 45 ombord omkom i kraschen. Olyckan inträffade i samband med en demonstrationsflygning.

Gå till toppen