Annons

Annons

Annons

Helsingborgskrönikor

Helt apropå – satiriske språkpolisen Fritte Friberg är HD:s nye krönikör

Kan du föreställa dig att backa ut ur en tvätthall med ena bildörren öppen – och braket som därpå följer? Det kan Fritte Friberg, ny krönikör i Helsingborgs Dagblad.

Fritte Friberg är ny krönikör i Helsingborgs Dagblad.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Hans far var stins, hans moder öm och god. Juristutbildningen är en annan likhet med litterära förebilden Fritiof Nilsson.

Nu ska Fritte Friberg, utan att se sig som Piratkopia, leverera egna koncentrerade mustigheter i egenskap av ny krönikör i Helsingborgs Dagblad. Närmare bestämt varannan onsdag med start den åttonde maj.

En grogrund för betraktelserna finns här, i nordvästra Skåne. Fritte Friberg föddes i Helsingborg och är efter decennier i Lund och Malmö tillbaka i Båstad där han växte upp.

–  Man brukar säga att en krönika ska ha aktuell eller geografisk anknytning, ibland båda delar. Det är där idéerna föds, när man ser eller stöter på något, säger han.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Satir är alltjämt den bästa kryddan. Många minns ju Fritte Friberg från succén med tv-programmet ”Helt apropå” 1984-1992. Med honom som en av medlemmarna levererades ”ganska hyperaktuella sketcher” (som undertiteln löd) på bästa sändningstid varje söndag.

Precis som då är våra politiker en given grupp att skoja om:

– De kan ju inte ens uttala ordet ”politik” – de säger ”poletik”. Lyssna själv, nio av tio gör det! Det är ju ren slapphet. Börjar vi rucka på sättet att uttala ord kan det plötsligt heta ”paletik” och till sist vet vi inte vad ordet var från början, säger Fritte Friberg.

– Folk får gärna kalla mig för språkpolis, det har jag ingenting emot.

I gengäld bjuder han på personliga tillkortakommanden. Likt den där incidenten i tvätthallen. Fritte Friberg la i backen och tryckte på gasen – utan att ha stängt förardörren.

– Den tog tag i väggen helt enkelt. Det blev en rätt intressant effekt. ”Äh, det var bara en spann som välte”, sa jag när ägaren kom ut och undrade vad som hänt.

Rent samvete eller inte – Fritte Friberg fann det bäst att raskt köra iväg. Fortfarande med öppen dörr eftersom denna till följd av braket bänts till onaturligt, ostängbart läge.

Vad som rullas upp framöver återstår att se. Runtom i Fritte Fribergs bostad finns det små lappar med nedskrivna idéer som poppat upp. Nattduksbordet är inget undantag.

Annons

– Jag drömmer, vaknar mitt i natten och kladdar ned något, somnar sedan om. När jag tittar på lappen på morgonen minns jag i nio fall av tio vad jag menat med det.

Annons

– Jag har nog teman klara för åtminstone ett halvår, kanske ett år, säger krönikören.

Inbäddat innehåll

Fakta

Rubrik

Namn: Eric ”Fritte” Friberg.

Ålder: 67.

Bor: I Båstad. Är frånskild, har en dotter som bor i New York. ”Jag tänker inte använda mina krönikor som kontaktannonser!” säger han och skrattar.

Karriär: Spexare i Lund, slog igenom med ”Helt apropå” 1984. Humorgruppen lever fortfarande – han uppträder då och då ihop med två andra från medlemmar, Christer ”Kryddan” Petersson och Lotta Thorell. Har vid sidan av underhållandet jobbat med varumärkesbyggnad och företagsutbildande.

Aktuell som: Ny krönikör i Helsingborgs Dagblad med start på onsdag, 8maj.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan