Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Insändare: "Omsorgsbolaget i Höganäs förskräcker fortfarande"

Bengt Silfverstrand tycker till om Höganäs omsorg.

Bengt Silfverstrand tycker att hela Höganäs omsorg ska avvecklas.Bild: MICHAEL HANSSON
"Det står i aktiebolagslagen att man ska avsäga sig sitt uppdrag om man inte kan fullfölja det" säger socialnämndens och omsorgsbolagets ordförande Ingemar Narheim (m) i HD 4/5. Huruvida Marie Holmstedt (m) kunnat fullfölja sitt ordförandeskap i vårdbolaget under sin långa sjukskrivningstid sedan februari 2018 är både en samvets- och en omdömesfråga.
En vidare fråga är hur det är beställt med omdömet hos den borgerliga majoritet som kommit på den befängda tanken att organisera social omsorgsverksamhet i aktiebolagsform och utnämna kommunala befattningshavare i ansvarsställning till affärsområdeschefer.
Aktiebolagsformens syfte är att öka riskbenägenheten och sprida risktagandet i marknadsstyrd verksamhet. Men social omsorgsverksamhet är ingen marknad och sociala frågor inga affärsområden.
Lägg därtill den långa byråkratiska process det inneburit att få alla tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, en process som fortfarande pågår eftersom det fortfarande saknas fem tillstånd.
I september ska hela bolaget utvärderas, men låt det då inte stanna vid liberalernas i och för sig hedervärda förslag att dubbelkommandot nämndsordförande/styrelseordförande resp. socialchef/VD ska upphöra.
Avveckla hela den bisarra bolagsidén och återgå till att bedriva social omsorgsverksamhet i den renodlade form som är själva grundtanken.

Bengt Silfverstrand

Gå till toppen