Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Min mening: ”Vad ska ni spara ner på?”

Oppositionsråd Mikael Henrysson (SD) svarar på fullmäktiges ordförande och kommunstyrelsens ordförande i Bjuvs kommun, socialdemokraterna Martin Fridehjelm och Anders Månssons replik insändare från 5 maj om hanteringen av ett ärende i fullmäktige.

Min vilja är att få Bjuvs kommuns budget i balans, utan att vrida in och ut på kommunallagen som de styrande i Bjuvs kommun gör.
Men när vi ändå är inne och diskuterar lagar och regler vill jag hänvisa till kommunallagens elfte kapitel, paragraf ett: ”Kommuner och landsting ska ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet. Och i sådan verksamhet som bedrivs genom sådana juridiska personer som avser i 10 kap 2-6§. Fullmäktige ska besluta om riktlinjer för god ekonomisk hushållning för kommunen eller landstinget”.
Bjuvs kommuns fullmäktige har beslutat att god ekonomisk hushållning är två procent av budgeten. Det uppnår vi inte med deras förslag.
Läs också Min mening: ”Besparingsförslagen är inte lagda i malpåse”
Tillbaka till besparingsförslaget: de styrande säger att det inte är tillräckligt berett i de olika nämnderna/styrelserna. Därför lade de förslagen i anmälningar och dödade därmed ärendet. Om ärendena hade röstats igenom hade beredningen fortsatt.
Vi behöver spara cirka 17 miljoner kronor på tre år, så jag undrar hur de styrande ska få ihop budgeten. Vad ska ni spara ner på?
Nu ligger förslaget i anmälningar och då är frågan: vad händer nu? Ni har ju tagit bort ärendet.
Och hur ska vi få ihop budgeten så att siffrorna i bokslutet för 2019 inte är röda? Bokslutet kommer inte att visa två procent av budget om ni ska sitta passiva i frågan.
Låt oss konstatera fakta: S, C, KD, L och V är rädda för att förlora till oppositionen, så då tolkar ni kommunallagen så det passar ert eget intresse.
Hur jag har påverkat lagar och regler i detta ärende, det vill jag gärna ha svar på.
Nu handlar inte detta om min vilja eller er rätt. Det handlar om vad som är bäst för Bjuvs kommuns invånare. Vi är folkvalda för att främja demokratin.
Mikael Henrysson, oppositionsråd (SD)
Gå till toppen