Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Om man tittar på vad KD uträttat i Region Skåne och Helsingborg framträder en bild som inte utmärks av framgångar.”

Just nu har KD medvind i opinionen, men vi vill fokusera på något viktigare, verkligheten.
Det skriver de två socialdemokraterna Anna Ingers och Mikael Skoog.

Socialdemokraternas demonstrationståg på första maj i Helsingborg.Bild: Britt-Mari Olsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Kanske frambringar valborgsmässoafton en del mystiska och oförklarliga fenomen, men att KD skulle gå i täten på första maj, som de två kristdemokraterna Lars Thunberg och Anders Lundström hävdade, är väl magstarkt (Aktuella frågor 30/4).
Med facit i hand vet vi att första maj i stort avlöpte i samma anda som det har gjort de senaste 130 åren. I täten gick Socialdemokraterna. Det var de röda fanorna som dominerade. Budskapen i demonstrationstågen och i talen handlade om hur vi bygger en stark välfärd, hur vi skapar förutsättningar för en god miljö och ett gott klimat samt hur viktigt det är att vi förblir en garant mot högerextremismen. Klassisk socialdemokratisk politik sedd i ljuset av sin samtid.
Att det även i år är valår var märkbart. Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Skyltar och banderoller med budskapen om vikten av ett tryggt Europa för att få ett starkt Sverige syntes från norr till söder i de röda tågen. Ingenstans utom i Västerås syntes KD som anordnade en nationell manifestation i staden.
Thunbergs och Lundströms budskap på valborg var att Kristdemokraterna just nu har medvind i opinionen. Det kan vi förstå att de är glada över, men vi vill fokusera på något viktigare, verkligheten. Om man tittar på vad Kristdemokraterna uträttat, i Region Skåne och under de tretton år de har ingått i ett moderatlett styre i Helsingborg, framträder en bild som inte utmärks av framgångar.
Sedan flera år tillbaka ligger de privatiserade vårdboendena i Helsingborg, som KD varit med om att driva igenom, i botten enligt Socialstyrelsens mätningar. Problemen inom äldreomsorgen stannar inte vid undermåliga äldreboenden. Det rör sig om alltifrån att de anställda ofta är sjuka, ofrivillig ensamhet bland de äldre, till näringsfattig kost. Det enda konkreta svar som företrädarna för Kristdemokraterna i Helsingborg ger är att problemen ska lösas av högstadieelever, gymnasieungdomar och frivilliga krafter.
Socialdemokraterna har under flera mandatperioder drivit frågan om utökat självstyre, alltså att personalen ska ha mer att säga till om. I Helsingborg finns två äldreboenden som drivs med utökat självstyre. Båda ligger högt i bland annat Socialstyrelsens mätningar och är ett förstahandsval för många äldre och deras anhöriga. Vi tror att utökat självstyre är en del av lösningen för att få en bättre äldreomsorg.
Äldres ofrivilliga ensamhet leder i värsta fall till psykisk ohälsa. Att arbeta förebyggande är avgörande för att minska lidande.
I de studier som gjorts över hur det är att bli äldre i Sverige framkommer hur viktigt det är med måltiderna. De ska självklart vara näringsriktiga men sällskap vid måltiderna är också ett underskattat vaccin mot psykisk ohälsa. Socialdemokraterna driver därför frågan om att äldre med behov ska ha rätt till måltidssällskap. Det ökar livskvaliteten och minskar risken för undernäring och depression som idag kan ses som en folksjukdom bland äldre.
Men sjukvården då? Inte heller där imponerar Kristdemokraternas insatser. När Socialdemokraterna tog över ansvaret för den skånska sjukvården 2014, efter åtta års borgerligt styre, rankade SKLden som sämst i landet. På fyra år lyckades vi socialdemokrater vända utvecklingen och lyfte kvaliteten över rikssnittet. Vi anställde 2000 nya medarbetare. Vi genomförde stora satsningar på vårdcentraler, förlossningsvård, cancervård och psykiatri. Vi tog ansvar för ekonomin och halverade kostnadsökningstakten, från de 7,6 procent de borgerliga lämnade efter sig till 3,8 procent.
Vad gjorde Kristdemokraterna under tiden? De ägnade sig åt att av partitaktiska skäl, tillsammans med Sverigedemokraterna, blockera den skattehöjning som alla visste var nödvändig och som de själva genomförde så fort de fick makten i höstas. I fyra år undanhöll de resurser från sjuka människor och hårt arbetande vårdpersonal, bara för att göra det svårare för Socialdemokraterna att styra. Om man bara bryr sig om opinionssiffror var det kanske en slug taktisk manöver, men det visar inte på något vidare engagemang för den skånska sjukvården.
Nu lägger det borgerliga styret i Region Skåne, trots skattehöjningen, sparbeting på sjukhusen. Kostnaderna för specialistvårdvalen tillåts skena samtidigt som arbetet för att utveckla cancervården skärs ner, tandvårdstaxorna chockhöjs och det strategiska arbetet mot demenssjukdomar avvecklas. Socialdemokraterna vill istället fortsätta bygga den skånska sjukvården starkare. Vi vill ta krafttag mot köerna till både vårdcentraler och operationssalar, slå upp dörrarna till fler moderna vårdplatser och investera rejält i vårdens allra viktigaste resurs, personalen.
Thunberg och Lundström jublar över en opinionsundersökning, men det hjälper inte de ensamma äldre som vantrivs på undermåliga äldreboenden. Det gör inte köerna till canceroperationer kortare. Det avlastar inte stressade välfärdsarbetare som pressas att springa allt snabbare av orealistiska effektiviseringskrav. För det krävs politik. Och där har Kristdemokraterna fortfarande mycket att bevisa.

Anna Ingers

Mikael Skoog

Anna Ingers (S) är kommunalråd i Helsingborg.
Mikael Skoog (S) är 2:e vice ordförande i Helsingborgs sjukhusstyrelse.
Gå till toppen