Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Socialdemokraterna tillåter slagord i sitt förstamajtåg som ger ny näring åt antisemitiska stämningar.”

Hur tänker Socialdemokraterna agera mot SSU? Detta är inte bara en Malmöfråga utan också något som är viktigt på ett nationellt plan.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det skriver Stefan Zablocki, överlevande från Auschwitz, Allan Widman (L), riksdagsledamot och kandidat till EU-parlamentet, och Olle Schmidt (L), tidigare EU-parlamentariker.
Socialdemokraternas förstamajtåg i Malmö. Bland de främsta i ledet gick kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh och inrikesminister Mikael Damberg.Bild: Lars Brundin
Så händer det igen. Socialdemokraterna tillåter slagord i sitt förstamajtåg som ger ny näring åt de antisemitiska stämningarna i vår stad, Malmö.
Tar det aldrig slut, frågar sig en av oss, Stefan Zablocki, som överlevde koncentrationslägret i Auschwitz och fann en fristad och ett nytt liv i Malmö.
Ska han under sitt nittionde levnadsår behöva höra antijudiska talkörer bestående av unga socialdemokrater i Malmö?
Vi är många som frågar oss hur det är möjligt. Den nuvarande socialdemokratiska ledningen i staden har förvisso gjort viktiga ansträngningar för att förbättra Malmös skamfilade rykte världen över.
Samtidigt ökar hatbrotten mot judar över hela Europa, enligt statistik från EU:s byrå för grundläggande rättigheter. Det är i denna tid som SSU skanderar hatramsor som ”Krossa sionismen”.
Visst är det utmärkt att Malmös kommunstyrelse verkar för att den världskonferens mot antisemitism som statsministern lovat ska anordnas i Sverige, förläggs till Malmö.
Är Malmö en bra plats för en sådan konferens? Ja, men då måste också Socialdemokraterna på allvar ta itu med den undervegetation som uppenbarligen finns inom de egna leden.
Vi har några frågor:
Varför stoppade de ansvariga för Socialdemokraternas tåg i Malmö inte SSU:s skanderande?
Några av dem måste ha hört vad SSU:arna skrek? På bilder i olika medier syns flera prominenta socialdemokrater marschera i tåget.
Kommunstyrelsens förre ordförande, Ilmar Reepalu, medger i SVT att han hörde skanderandet, han gillade det inte, säger han, men gjorde ingenting för att stoppa ungdomarna.
Hur tänker Socialdemokraterna agera mot SSU? Detta är inte bara en Malmöfråga utan också något som är viktigt på ett nationellt plan.
SSU:s Malmöordförande Shler Bradostin verkar inte ha förstått någonting av den massiva kritiken från bland annat den judiska församlingen i Malmö och Svenska kommittén mot antisemitism. Hon ångrar inget och försvarar slagorden om att krossa sionismen.
När rasism diskuteras utgår den allmänna diskussionen numera ofta från att den som känner sig attackerad eller trakasserad är den som har rätten att själv sätta gränserna för vad som är tillåtet.
Varför gäller det inte för de judar som anser att just SSU:s ramsor är antisemitiska? För den judiska minoriteten i Malmö verkar SSU ha andra regler. Judars oro och upprördhet förminskas ofta.
Socialdemokraterna behöver ge anständiga svar på våra frågor, inte minst till de överlevande från Förintelsen som gett Malmö mycket genom att berätta om de fasansfulla minnen de bär med sig. De har orkat återuppväcka minnen för att nya generationer ska förstå faran med hat, slagord om antisionism, och antisemitism som kan få de mest förskräckande konsekvenser.

Stefan Zablocki

Allan Widman

Olle Schmidt

Stefan Zablocki är överlevande från Auschwitz.
Allan Widman (L) är riksdagsledamot och kandidat till EU-parlamentet.
Olle Schmidt (L) är tidigare EU-parlamentariker.
Gå till toppen