Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Symboliskt handslag för Sjöstedt.

Sjöstedt och ÅkessonBild: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Studiopubliken skrattade förvånat. Men var det egentligen så konstigt att Jonas Sjöstedt (V) skakade hand med Jimmie Åkesson (SD) om att den högsta marginalskatten, värnskatten, ska vara kvar? V-ledaren lär visserligen inte ha suktat efter ett handslag med sin politiska motståndare under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda – men däremot önskat att bli tagen på större allvar politiskt.
73-punktsprogrammet, som S, MP, C och L enades om i januari, innehåller förslag som skaver rejält för V. Förutom slopad värnskatt handlar det främst om de planerade förändringarna i arbetsrätten. Återkommande har V hotat att fälla regeringen, men genomgående har S tagit hoten med ro.
"Tror Sjöstedt att det blir lättare med en moderatledd regering, så ska han ju göra det", sade Stefan Löfven (S) i SVT.
Så verkade V-ledaren än en gång vara den som förlorar mest på regeringssamarbetet. Visst håller det även Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) borta från makten, men de kan åtminstone glädjas åt utsikter till förverkligande av politiska idéer som de själva förespråkar. Båda har till exempel slopad värnskatt som långsiktig vision.
Enigheten mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna räcker således inte för att stoppa skatteförslaget i riksdagen. Likväl framstår handskakningen mellan Sjöstedt och Åkesson som en viktig symbolhandling för V.
I brist på sinnesfrid att acceptera det han inte kan förändra gav Sjöstedt uttryck för mod att förändra det han kan, om det så kräver framtida gemensamma initiativ med Sverigedemokraterna i riksdagen.
Med 73-punktsprogrammet visade Löfven att han är beredd att tumma på vissa principer – för att kunna regera. Med sitt handslag visade Sjöstedt att han är beredd att göra detsamma – för att kunna opponera.
Gå till toppen