Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Badminton på barnens villkor i Höganäs

Efter 40 år i BK Kruset fortsätter Jan "Janne" Persson att inspirera unga spelare. I BK Kruset spelar alla barn på sina villkor och ingen ska känna sig utanför, är hans motto.

Fredagseftermiddagarnas nybörjarträningar är veckans höjdpunkt för Janne Persson i BK Kruset.Bild: Tove Scherman
Det började redan i slutet av 70-talet. Idrottsintresserade Jan Persson bodde i Lerberget och hade en granne som spelade badminton.
– Han lurade med mig hit men jag nådde aldrig någon vidare nivå själv. Men tränare behövdes, så jag fick snart alla utbildningar som fanns, berättar Jan.
Det är fredag eftermiddag och nybörjarträning i Sportcenters A-hall. Barn och tonåringar i alla möjliga åldrar droppar in efter hand. Alla hittar snabbt någon att spela med.
– Badminton är lätt att komma i gång med, har man bara en hyfsat jämn motspelare är det bara att köra på. Här hittar alla någon, det ger sig självt, säger Jan.
Han morsar skojfriskt på alla barnen som dyker upp, frågar hur de mår och uppmärksammar ett och annat skosnöre som är oknutet
– Nybörjarträningen är veckans höjdpunkt. Det är så mycket glädje och härlig stämning, säger Jan.
Jan Persson har varit BK Kruset trogen i fyra decennier.Bild: Tove Scherman
Bortsett från några månaders uppehåll när han blev sjuk en period i början av 90-talet har han varit engagerad i Kruset. När han flyttade från Östra Lerberget till Helsingborg fortsatte han köra hit för att lära barn spela badminton. Runt 900 barn och ungdomar har han tränat genom åren.
– De allra första barnen jag tränade är ju i 50-årsåldern nu. Det händer att jag stöter på någon då och då. En del har ju barnbarn. Det är en hisnande känsla, och så härligt när de kommer ihåg mig. Då blir jag verkligen glad.
Jan Persson har jobbat med lite allt möjligt genom åren. Han har varit byggnadssnickare, lastbilschaufför och hamnarbetare. Efter en ryggskada blev han förtidspensionär under 90-talet men engagemanget i Kruset har han behållit genom alla år.
– Jag har en stark åsikt när det gäller idrott för barn, alla ska få träna på sina villkor, och ingen ska känna sig utanför. Det har jag jobbat för hela tiden.
Bild: Elin Wrethov
Nyligen fick Jan Persson Skåneidrottens idrottsledarstipendium för sina insatser i BK Kruset. Nu är han 73 år och än har han inga planer på att sluta.
– Resorna från Helsingborg börjar bli lite dyra och jag blir ju inte yngre. Men jag får så fin energi här bland alla ungdomar, så jag fortsätter ett tag till, säger han.
Fakta

Jan Persson

Ålder: 73

Bor: I Helsingborg

Gör: Pensionär och tränare i badmintonklubben BK Kruset i Höganäs

Aktuell: Som en av Skåneidrottens stipendiater 2019

Gå till toppen