Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De startar superlokal gallerinatt

Hela stans gallerister har samlats - något stort är på gång. De planerar ett nytt gemensamt evenemang för allmänheten den 24 maj.

Kary Persson, Peter Backe, Peter Plato, Anders Cöster, Jannike Larsson, Ingrid Svensson och Jens Jentin Lindberg arrangerar en gemensam konstkväll under våren.Bild: Lill Eriksson
Redan långt innan vårens konstrunda har de planerat Gallerinatten, nästa stora händelse för konstintresserade och kreativa själar.
– Som gallerist är man rätt ensam i sitt, det är kul med det här nätverket. Vi har mycket gemensamt och flera är starkare, säger Jannike Larsson som driver Galleri Jil i Borstahusen.
Hos henne har flera lokala konstnärer, främst kvinnliga, fått visa upp sina alster för allmänheten. Nu väntar konst av ytterligare fyra. En bit bort, på Nedre gatan, deltar Ingrid Svenssons nyhitflyttade Karla konsthantverk, handgjort och lokalt, samt en fortsättning på Åsa Canbäcks utställning sedan i påskas.
– Det är så lustigt, efteråt säger folk "vi ses nästa sommar", men vadå, vi finns ju här året om, säger Ingrid och påminner om bussarna som går var tjugonde minut till Borstahusen, om man inte kan ta sig dit till fots eller med cykel. Så värst nattligt blir det inte trots namnet, gallerierna stänger klockan 22.
Peter Backe driver Galleri Gamla staden som inför Gallerinatten fyllts av pärlplattor.Bild: Lill Eriksson
Landskrona har gott om privata gallerier, som kompletterar de större kommunala utställningslokalerna - och nej, man måste inte köpa. Men en del passar på.
– Caroline af Ugglas sålde jättebra här. Det är inte svårt att få hit kändisar, det är bara att fråga dem, säger Peter Backe som i tio års tid drivit Galleri Gamla staden.
Till gallerinatten har han bjudit in Johan Karlgren som under artistnamnet Pappas pärlor skapar rolig konst av pärlplattor. I övrigt är det gott om lokala konstnärer att upptäcka.
Hur ska ni locka den unga publiken?
– Hos oss ställer fotoeleverna på Kulturskolan ut och deras musikelever spelar live, det drar unga. Tillsammans är innehållet blandat, för hela familjen, säger Jens Jentin Lindberg som tillsammans med fotografkollegan Anders Cöster förra året öppnade Galleri 1658 bara några meter bort på Norra kyrkogränden, rakt över museet.
– Alla behöver arbeta med händerna för att koppla väck sorlet. Det är trendigt och nyttigt, säger Anders.
Ingen av gallerinattens arrangörer är purunga och programmet är klassiskt, de menar att intresset att gå på utställning kommer naturligt med åren - man ska inte jaga unga.
På Gallerinatten ställs Pappas pärlor av Johan Karlgren ut i Galleri Gamla Staden.Bild: Lill Eriksson
Det bubblar och kokar i konstkvarteren. På Kungsgatan ploppade Art Gallery Peter Plato upp i somras och inför gallerinatten invigs nu Landskronadirekts nya redaktion i tidigare Björnes galleri på Gamla kyrkogatan. Lokala byggentreprenören Ronald Gummesson har byggt om och moderniserat hela huset och flyttade själv in i sitt kontor Stenvillan i höstas.
– Det är mycket väggar, vitt och trä, tipptopp,perfekt som galleri ibland. Vi har alltid gillat kultur och sprungit på många evenemang genom åren, nu ska det bli jätteroligt att stå på andra sidan. Det är kul att vara med i det här gänget och få draghjälp av varandra, säger nättidningens delägare Kary Persson.
Först att ställa ut där blir hans flickvän, lokala konstnären Susanne Wärn, som laddar upp med en rad verk i akryl.
Galleristerna hoppas på något liknande kulturnatten fast med fågelkvitter och kvällssol, att krögarna hänger på. De stänger inga dörrar om någon vill jamma eller bidra med annan underhållning. Om Landskronaborna dyker upp kan det bli vårligt återkommande.
Fakta

Utställningar under Gallerinatten

Pappas pärlor av Johan Karlgren - Galleri Gamla Staden, Norra Kyrkogränden 31

Elin Lindes konstelever - Glasorama, Stora Norregatan 26

Hovskägg och guldhorn av Åsa Canbäck - Karla Konsthantverk, Nedre Gatan 148, Borstahusen

Second hand - Smart, Norra Kyrkogränden 22

Louise Östberg, Ingrid Holmquist Nilsson, Mayni Larsson och Carina Stjernfeldt - Galleri Jil, Kopparstigen 1, Borstahusen

PG Thelander - Borstahusens konstförening, Pumphuset

Vårsalong med 40 konstnärer - Art Gallery Peter Plato, Kungsgatan 22

Kulturskolans fotoelever, till toner av musikeleverna - Galleri 1658, Norra Kyrkogränd 28

Susanne Wärn, akryl - Landskrona direkts nya redaktion, Gamla Kyrkogatan 21

Bård Breivik, skulptur - Konsthallen (kl. 18.30 visas utställningen av Sune Nordgren. Landskrona konstförening serverar i konsthallens kafé)

Gå till toppen