Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inget prövningstillstånd för grannar som störs av bergtäkt

Bergtäkten i Mölletofta är störande anser närboende, som överklagat beslut om utökat tillstånd för brytning. Men mark-och miljööverdomstolen ger inte prövningstillstånd.

Bergtäkten i Mölletofta.Bild: Albert Capuder
Det Perstorpsbaserade företaget Johansson Ballast AB fick redan i slutet av 2018 förnyat och utökat tillstånd för sin brytning av berg och morän i täkten i Mölletofta.
Företaget bearbetar och levererar material till bland annat väg– och husbyggen. I täkten som ligger nordost om Östra Ljungby får enligt det nya tillståndet högst 1 miljon ton berg samt 60 000 ton morän årligen tas ut. Verksamheten med återvinning av schaktmassor ska också utvecklas och ett nytt asfaltverk ska byggas.
Närboende som yttrat sig inom ramen för beredningen har bland annat tagit upp oro för egna brunnar, störande tung trafik och negativ inverkan på natur och miljö. Scoutkåren som har en stuga i närheten av täkten uppgav att deras verksamhet påverkats mer än de föreställt sig.
Mark- och miljödomstolen godkände företagets miljökonsekvensskrivning. Men samtidigt som beslut om tillstånd togs gav domstolen också en särskild prövotid för att ytterligare utreda hur verksamheten påverkar scoutgården. Företaget har högst två år på sig att redovisa resultatet efter att tillståndet tagits i bruk.
Grannar som gått vidare och överklagat mark- och miljödomstolens beslut påtalade att buller och sprängningar sänker deras livskvalitet och att de hade lugn och ro innan brytningen inleddes. De har funderat på att flytta, men skrev också att de var tveksamma till om någon skulle vilja köpa deras hus.
Ska en omprövning av beslutet ske måste mark- och miljööverdomstolen först ge prövningstillstånd. Enligt domstolens protokoll har domstolen inte funnit skäl att ge det i detta fall. Beslutet från mark- och miljödomstolen står alltså fast och har nu vunnit laga kraft.
Gå till toppen