Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mats Skogkär: Lundajubel för juridisk legend.

På tisdagen hedrade Lunds universitet sin hedersjubeldoktor Ruth Bader Ginsburg.Bild: Jacquelyn Martin
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Det är få som tagit vägen via Juridicum i Lund till USA:s högsta domstol. Vid närmare eftertanke är det nog bara en person: Ruth Bader Ginsburg.
RBG, som hon ofta kallas, är med viss sannolikhet också den enda nu levande jurist som fått en ölsort uppkallad efter sig. Och nej, ölen heter inte Ruth Bader Ginsbeer. På etiketten står istället When there are nine. Det är en anspelning på Ginsburgs stående svar på frågan när det enligt henne finns tillräckligt många kvinnliga domare i HD. USA:s högsta domstol har nio ledamöter och dessa har under merparten av domstolens historia utgjorts av enbart män.
Att den nu 86-åriga ikonen Bader Ginsburg är på Sverigebesök är föranlett av en helt annan och betydligt seriösare form av hedersbetygelse. Vid en ceremoni på tisdagen (7/5) blev hon jubelhedersdoktor vid Lunds universitet.
I början av 60-talet gästforskade RBG under ett år i Sverige – i Lund och i Stockholm – och översatte då den svenska rättegångsbalken. Hon skrev också en bok tillsammans med Lundadomaren Anders Bruzelius. Boken ledde till att RBG i juni 1969, för 50 år sedan, utsågs till hedersdoktor.
Hennes insatser för jämställdhet har gjort henne till en feministisk förebild. Tiden i Sverige blev något av en uppenbarelse för henne, här var uppemot var fjärde juridikstuderande kvinna och många kvinnor förvärvsarbetade.
Bakom Bader Ginsburgs numera böjda och bräckliga yttre döljer sig en vilja av stål. Denna vilja uppbådar hon nu för att vänta ut president Donald Trump. Domarna i HD sitter på livstid. Deras värderingar har betydelse. Om liberalen RBG skulle avlida eller tvingas lämna sitt uppdrag kommer Trump att kunna utse en tredje konservativ domare, vilket skulle påverka domstolens rättsskipning för årtionden framåt.
Den glädjen tänker RBG av allt att döma att neka honom om det så är det sista hon gör.
Gå till toppen