Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Örkelljungafödd forskare får kungligt stipendium

Matilda Arvidsson hängde jämt på biblioteket under uppväxten i Örkelljunga. Nu har hon fått kungligt kvitto på vikten av sin forskning om krigets lagar i en högteknologisk tid.

Den 25 april fick stipendiaterna ta emot diplom ur kungens hand i Bernadottebiblioteket på kungliga slottet i Stockholm.Bild: Pressbild
– Vi börjar nå den gränsen där vi måste ställa oss frågan om den som trycker på knappen för att avfyra en raket är en människa? Eller en programvara? Och vem ska då ställas till svars?
Juristen Matilda Arvidsson har funderat mycket kring krigets lagar, och hur människan skapar nya normer när soldater till exempel tränas i krigföring genom dataspel.
Hon har läst hebreiska i Jerusalem, gjort fältarbete i Sudan och bott i Damaskus i Syrien där hon studerade rättsutveckling i mötet mellan irakisk och amerikansk lag.
Efter studieåren i Lund gick flyttlasset till Göteborg och en tjänst som postdoktor i juridik vid Göteborgs universitet.
Nyligen fick Matilda Arvidsson ta emot Kungliga Vitterhetsakademins stipendium inom Bernadotteprogrammet vid en ceremoni på kungliga slottet i Stockholm.
Tanken är att stipendiesumman på 125 000 kronor och utvalda mentorer ska hjälpa forskarna att utveckla sina projekt och förbereda dem för ansökan av större forskningsanslag. Det senare är viktigast, säger Matilda Arvidsson.
Hennes forskning startade i internationell rätt med specialisering på islamisk rätt, men kom snart att beröra ny militär teknologi, artificiell intelligens och spelteori.
– Jag ska försöka lägga grunden för ett mångdisciplinärt projekt. Då måste du förstå hur den andra disciplinen kan hjälpa min egen forskning, säger hon.
Uppväxten i en frikyrklig familj i Harbäckshult utanför Örkelljunga kan låta avlägsen, men Matilda Arvidsson talar gärna om de möjligheter hon fick som barn av både föräldrar och lärare.
Matilda Arvidsson tog med sin 10-årige son Abraham till stipendieceremonin. ”Alla tyckte det var jätteroligt och kungen konverserade med honom. Det blev en bra stämning.”Bild: Foto: Privat
– Jag hängde jättemycket på biblioteket i Örkelljunga. Ibland fick personalen hjälpa mig att ringa och fråga mina föräldrar när jag skulle ta bussen hem eftersom de skulle stänga.
I kyrkan fick hon tidigt lära sig att läsa och tolka svåra texter.
– Det har jag som jurist haft en otroligt god resurs i, att förstå att gemensamma regler kan man tänka annorlunda kring.
Snart återvänder Matilda Arvidsson till Lund för promovering. Då får hennes andra barn, dottern Bea, spela en roll.
– Hon ska vara kransflicka och bära lagerkransen.
Gå till toppen