Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SSU granskas efter kritiserade slagorden i Malmö

En granskning har nu inletts av SSU efter att medlemmar i ungdomsförbundet skanderat ”krossa sionismen” under årets första maj-tåg i Malmö.
Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som utför granskningen.

– Enligt våra rutiner öppnar vi granskningar likt denna när vi får till oss uppgifter som eventuellt kan påverka möjligheten att behålla ett beviljat bidrag, skriver Lotta Persson, chefsjurist på MUCF i ett mejl till SVT som var först med att rapportera om granskningen.
SSU Malmö har fått omfattande kritik efter första maj. Kritiken har bland annat framförts av kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)
– Det här uttrycket skapar en debatt där folk uppfattar att SSU bedriver en antisemitisk politik. Det tycker jag är olyckligt. Det finns ingen plats för antisemitism i den socialdemokratiska politiken, sa Katrin Stjernfeldt Jammeh tidigare till HD och Sydsvenskan.
Joakim Sandell, ordförande för socialdemokraterna i Malmö, har utlovat en formell ursäkt till judiska församlingen.
Ordföranden för SSU i Malmö har sagt att ramsan inte ska användas fler gånger.
Även förra året granskades SSU av MUCF och slutsatsen var då att det fanns allvarliga demokratiska brister i organisationen. En följd av det var att det inte blev några statsbidrag till SSU:s disktrikt i Skåne under 2019.
Granskningen var en följd av att Kvällsposten bland annat rapporterat om inre maktstrider inom SSU och att flera aktiva i SSU i Skåne delat våldsbejakande och antisemitiska inlägg på sociala medier.
Gå till toppen