Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vård av bruten fot fick vänta

Trots kraftiga smärtor fick en kvinna på ett äldreboende i Åstorp vänta närmare ett dygn på vård av sin brutna fot. Fallet har anmälts enligt lex Maria.

Det var i slutet av februari som kvinnan föll på sitt rum på äldreboendet och bröt sin vänstra fot. När personalen hjälpte henne upp konstaterades det att foten hängde varpå tjänstgörande sjuksköterska tillkallades.
Foten var då svullen, blå och öm. Sköterskan bedömde att det handlade om en stukning, lindade om foten och ordinerade högläge. Något besök på akuten bedömdes inte vara nödvändigt.
Fallet inträffade strax före lunchtid. Under resten av dagen klagade kvinnan vid flera tillfällen över smärtor, men någon smärtstillande medicin gavs inte.
Till slut beslutades att kvinnan skulle tas till röntgen, men först följande dag. Någon läkare tillkallades aldrig, inte heller gjordes någon kontinuerlig uppföljning av kvinnans tillstånd.
Kvälls- och nattpersonal informerades om att kvinnan fallit, men valde att lita på uppgifterna om att hennes tillstånd inte var akut.
Nästa dag undersöker tjänstgörande sjuksköterska kvinnan som nu är kraftigt smärtpåverkad och har hög feber och hög puls. Foten är svullen och blå och det går tydligt att höra att det handlar om en fraktur.
En ambulans tillkallas som tar kvinnan till sjukhus där hon omgående opereras. Förutom den brutna foten har hon även fått sepsis och njursvikt.
Händelsen har anmälts och ska nu utredas enligt lex Maria. Detta då den uteblivna uppföljningen och den fördröjda behandlingen medförde en allvarlig vårdskada och onödigt lidande för patienten.
Gå till toppen