Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vill se Åstorps skolor som sockerfria zoner

Om Åstorpseleverna låter bli godis och läsk och äter nyttigare mår de inte bara bättre. Skolresultaten går också upp. Så resonerar Wolfgang Heu, som lämnar in ett medborgarförslag till kommunen. Tanken är att skolorna ska bli helt sockerfria.

Inget godisätande i skolan om medborgarförslaget går igenom.Bild: Albin Brönmark
På tisdagen lämnar Åstorpsbon och pensionerade krögaren Wolfgang Heu in sitt medborgarförslag till kommunkontoret.
Han är inspirerad av skolor på andra håll som anammat den sockerfria linjen och föreslår att skolorna i Åstorps kommun ska gå samma väg.
Förslagsställaren lutar sig mot undersökningar som bland annat sätter flitigt intag av läsk, godis, energidrycker och andra livsmedel med högt sockerinnehåll i samband med försämrad hälsa bland ungdomar och svagare prestationer i skolan.
Enligt medborgarförslaget skulle inte bara de unga, utan också samhället i stort, vinna på ett sockerstopp. Tanken är att inte bara hälsan förbättras, utan också skolresultaten.
Ett mål är att handlarna ska låta bli att sälja energidrycker till ungdomar under 18 år.Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Om förslaget blir verklighet skulle inte godis, läsk och kakor få säljas på skolor och fritids. Sockerfritt ska vara ledstjärnan när det gäller skolmåltider, mellanmål och i hemkunskapen. Vid festliga tillfällen byts till exempel glassen ut mot något nyttigare.
Målet är också att övertyga de lokala handlarna av hälsoskäl avstå från att sälja energidrycker till ungdomar under 18 år.
Tror du det är realistiskt att få med sig handlarna på detta?
– Ja, absolut. Här måste trycket bli sådant att man ser att det här går inte. Det måste gå via opinionen helt enkelt, säger Wolfgang Heu och tillägger att det är avgörande att föräldrarna är med på banan för att vänja barn och ungdomar vid hälsosammare kost.
Han tror trenden går att vända och menar att erfarenheterna är goda på skolor där man bannlyst tillsatt, raffinerat socker.
– Det har visat sig att sockersuget upphör när man har smakrika livsmedel. De visar att barnen lika gärna tar frukt som är snyggt upplagd. Vi måste sätta lite blåslampa på våra politiker. Ett 20-tal skolor är redan i gång här i södra Sverige, säger Wolfgang Heu.
Gå till toppen