Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”En lösning skulle kunna vara att införa en trohetsbonus.”

Med stolta och engagerade medarbetare och en intresserad lokal sjukhusstyrelse kan vi se ljust på framtiden. Det skriver Anders Lundström (KD), regionråd och ordförande i Helsingborgs lasaretts styrelse.

I sjukhusstyrelsen tror vi att lönen tillsammans med ett aktivt, tydligt och närvarande ledarskap är viktiga delar för trivsel och engagerade anställda, skriver Anders Lundström (KD).Bild: Tom Wall
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Hur ska framtiden se ut på Helsingborgs lasarett, undrar Malin Tillgren, tillförordnad ordförande för Vårdförbundet i Skåne (Aktuella frågor 1/5). Jag vill gärna försöka svara på hennes fråga.
Det är lätt att börja vrida och vända på fakta så att ljuset ska falla lite bättre över den ibland dystra statistiken. Att börja skönmåla. Eller att gå åt andra hållet och med en mer aggressiv argumentation försöka överbevisa och övertyga. Inget av de alternativen är intressant för mig i det här läget. Det som är viktigt nu är framtiden, precis som Malin Tillgren påpekar.
På varje möte som sjukhusstyrelsen har arbetar vi med särskilt fokus på frågor som: Hur får vi medarbetarna att trivas? Att känna att det lönar sig att ta ansvar? Hur ger vi samtliga medarbetare möjlighet att utvecklas inom sitt yrke?
I sjukhusstyrelsen tror vi också att lönen tillsammans med ett aktivt, tydligt och närvarande ledarskap är viktiga delar för trivsel och engagerade anställda. Att erfarenhet länge har undervärderats inom vården har gjort att värdefull kunskap gått förlorad.
En lösning på hur sjukhuset ska kunna behålla erfaren personalskulle kunna vara att införa ett särskilt lönetillägg, en trohetsbonus, där den som arbetat många år på en arbetsplats belönas. Det är rimligt, ur både mänskligt och ekonomiskt perspektiv, att belöna erfarenhet, kunskap och lojalitet. Alternativen är, som det visat sig, mycket kostsamma.
Överhuvudtaget är det viktigt att se till verkligheten. Hur ser livspusslet ut för medarbetarna? Hur fungerar det att kombinera arbete och fritid? Blir det ofta sena hämtningar på dagis? Orkar man gå på det där träningspasset som är så viktigt för att samla kraft? Att ha en skifttjänstgöring där man byter mellan dags-, kvälls- och nattpass passar inte alla, och det är heller inget man ska behöva känna sig tvingad till. Här måste Region Skåne vara flexibel som arbetsgivare, så att det är möjligt att behålla medarbetare och välkomna nya. Medarbetarna är Helsingborgs lasaretts och Region Skånes största och viktigaste resurs.
Även om vi alla uppskattar korta beslutsvägar och snabba resultat så kan inte alla beslut tas av lasarettets styrelse eller ens av Region Skåne. De måste fattas på nationell nivå. Men med stolta och engagerade medarbetare och en intresserad lokal sjukhusstyrelse kan vi se ljust på framtiden för Helsingborgs lasarett, och på möjligheterna att förvalta uppdraget att leverera tillgänglig och bra akutsjukvård till invånarna i nordvästra Skåne.

Anders Lundström

Anders Lundström (KD) är regionråd och ordförande i Helsingborgs lasaretts styrelse.
Gå till toppen