Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Funkafajten i Ängelholm – en fajt där alla är vinnare

Rörelse och glädje var i fokus när Funkafajten gick av stapeln för åttonde gången. Anette Rosenberg Kimblad, en av arrangörerna, var nöjd med dagen. "Här finns inga förlorare, bara vinnare", säger hon.

Det var inte första gången Malin Petersson var deltagare i Funkafajten. Hon hade fått in den rätta svängen i käglebowlingen.Bild: Kristian Nilsson
Det var 65 tappra deltagare i åldrarna 18-75 som trotsat regnet och tagit sig ut till Tullakrok under onsdagsförmiddagen för att ägna sig åt diverse aktiviteter. På schemat stod bland annat tipspromenad, rullstolsrace och käglebowling.
— Det är jätteroligt att det har kommit så många trots vädret, säger Anette Rosenberg Kimblad, fritidskonsulent vid Ängelholms kommun.
Kommunen och barn- och fritidsprogrammet på Valhall har samarbetat för att anordna en friluftsdag anpassad för alla med olika typer av funktionsvariationer. Därför var det också viktigt att inte ha fokus på resultaten utan på den egna insatsen, berättar Annette Rosenberg Kimblad.
Anette Rosenberg Kimblad är Fritidskonsult vid Ängelholms kommun och en av de drivande krafterna bakom Funkafajten.Bild: Kristian Nilsson
— Det är jätteviktigt att vi inte jämför resultaten eller tävlar mot varandra. Här tävlar man bara mot sig själv. Vissa av oss har inte finmotoriken för att klara av alla grenar, men här finns inga förlorare, bara vinnare.
En annan del av projektet innebär även att synliggöra och normalisera dagligverksamhetens arbete och alla som både jobbar och medverkar där.
— Vi vill vara ett normalt inslag i vardagen och visa att vi också är en del av samhället. På det här sättet skapar vi kontakter och kommer ut och syns.
Marcus Åkesson och vårdare Caroline West lät sig inte hindras av lite regn utan passade på att testa de nya elcyklarna.Bild: Kristian Nilsson
Ett populärt tillskott för i år var elcykeln. Två av deltagarna är Markus Åkesson och vårdaren Caroline West som har tagit på sig cykelhjälmarna och begett sig ut på färd bland de naturgröna skogsvägarna.
— Här går det undan, hojtade Caroline West innan de susade ut bland träden.
Malin Petersson har varit med på Funkafajten tidigare och är i full gång med käglebowlingen. Hon tycks ha fått in den rätta svingen.
— Det är jätteroligt. En av de roligaste grenarna, säger Malin Petersson med ett stort leende.
Malin Petersson tycker Funkafajten är en rolig dag med flera spännande stationer.Bild: Kristian Nilsson
Genom Funkafajten hoppas Anette Rosenberg Kimblad att deltagarna ska se positivt på rörelse och hälsa och att man därefter kan arbeta vidare med det.
— Det är som alla nya saker vi ställs inför, ofta tycker vi det är lite läskigt eller jobbigt. Jag brukar säg att hit kan man komma och bara titta på. Men så är det fantastiskt när någon faktiskt vill prova och tycker det är jätteroligt.
Tidigare år har Funkafajten hållit till vid Ängelholms idrottsplats men på grund av byggarbetet har man sedan förra året flyttat ut till Tullakrok.
— Det är inte helt optimalt. Det hade behövt vara lite plattare för att vi skulle kunna spela fotboll till exempel. Men nästa år då satsar vi hårdare och kommer igen, säger Anette Rosenberg Kimblad.
Adam Lundin Jönsson tog sig an sicksack-banan med peppning från vårdare Berne Bengtsson.Bild: Kristian Nilsson
Gå till toppen