Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här tas första spadtaget till nya bostadsområdet

Låg, blandad bebyggelse med plats för lummig grönska – så ser visionen för Selleberga ut. I det planerade bostadsområdet kan bostäder för uppskattningsvis fem tusen människor få plats. På onsdagen togs första spadtaget.

Anders Månsson (S), kommunstyrelsens ordförande, Johan Edstav, utredare från Samordning för bostadsbyggande och Emilia Fredriksson som går i tvåan på Brogårdaskolan avtäcker skissen över området.Bild: Niklas Gustavsson
Marken är hård att gräva i, men de symboliska första spadtagen klaras av med förenade krafter. Barn från Vallmons förskola i Bjuv hjälper till.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) uppskattar att området kan börja bebyggas om fyra fem år, med tanke på processen med ny detaljplan, tider för eventuella överklaganden.
Han är entusiastisk till att låta tätorten Bjuv växa i ett läge där man både kan erbjuda utsikt mot Söderåsen och relativ närhet till pågatågsstationen.
– Det här är första bilden av hur vi kan utveckla och exploatera hela området. Nu får vi gå ut och se vilket intresse som finns bland byggföretagen, säger Anders Månsson, som tänker sig att det nya området får en blandning av villor, radhus och hyresrätter och betonar att det kommer att behövas förskolor.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) och Johan Edstav från utredningen Samordning för bostadsbyggande bearbetar jorden. Förskolebarnen väntar på att byta av.Bild: Niklas Gustavsson
Det som i dag är åkermark kan rymma 1 500–2 000 bostäder och hysa uppskattningsvis 5 000 personer enligt beräkningarna.
Sedan 2 maj är Bjuvs kommun formell ägare till marken som köpts från Findus. Av totalt 116 hektar är det dock bara cirka 30 hektar som är aktuella för bostadsbyggande. Övrig mark fortsätter kommunen att arrendera ut till Findus.
Första spadtaget togs utanför Kastanjegården, men det är ett stycke nordväst om gården man vill bygga bostäder.
Samordning för bostadsbyggande samarbetar med kommunen om att utveckla Selleberga och har bekostat en idéskiss och vision om hur området kan bebyggas. Samarbetet sker inom ramen för ett treårigt projekt som pågår till och med 2022.
White arkitekter har synat möjligheterna för att bebygga Selleberga, vilket resulterat i ett kvalitetsprogram.
I texten talas bland annat om en förtätad trädgårdsstad med en blandning av lägre flerbostadshus, radhus och villor. Det finns tankar på att knyta Bjuvs växande tätort närmare Vegeå och odlingslandskapet. Andra idéer går ut på att utnyttja naturliga stråk och till exempel förlänga Östergatan så att den löper ut i det nya området och skapa mötesplatser och stråk.
Johan Edstav är regeringens särskilda utredare i Samordning för bostadsbyggande och tycker förutsättningarna i Bjuv hör till de bästa i landet med sin närhet till natur och möjligheter att pendla till Helsingborg.
– Vi vill gärna göra Selleberga till ett modellområde.
Förskolebarn utrustade med flaggor var med och firade invigningen av nya området Selleberga.Bild: Niklas Gustavsson
Idéskiss över Selleberga kan bebyggas.Bild: GEMKOM\Mattias.Samuelson
Första spadtaget förevigas. Det grävdes vid Kastanjegården, men det planerade bostadsområdet ska ligga längre åt nordväst.Bild: Niklas Gustavsson
Läs också Arbetet med Sellebergaområdet tar form
Läs också Statligt stöd till byggprojektet i Selleberga
Gå till toppen