Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu har EU-valet dragit igång i Ängelholm

Förtidsröstningen till EU-valet har startat. Innan en timme gått hade redan fem personer lagt sina röster i vallokalen på Stadshuset.

Hanna Sillfors kommer fram från skärmen i Stadshusets entré där hon gjort sitt val. Hon kan faktiskt rösta på sin arbetsplats, eftersom hon jobbar på kommunens kundtjänst.Bild: Niklas Gustavsson
Mellan onsdagen den 8 maj och valdagen, söndagen den 26 maj, kan man förtidsrösta i valet till Europaparlamentet.
På Stadshuset i Ängelholm, där man kan förtidsrösta alla dagar, drog röstningen i gång direkt när dörren öppnades.
– En äldre man stod utanför dörren redan före klockan 8. Han berättade att han tidigare varit funktionär vid olika val, säger Gun Hedrén, som ska sitta som röstmottagare i Stadshuset samtliga dagar till och med den 26 maj.
När tidningen träffar röstmottagarna Gun Hedrén och Alice Ulfvinger i stadshusets entré, där man möblerat så att de som vill ska kunna rösta, berättar de att det varit fem personer som röstat under den första knappa timmen.
Både Gun Hedrén och Alice Ulfvinger var röstmottagare vid valen till riksdag, landsting och kommunfullmäktige i september förra året.
Valsedlar på plats. Det är bara att välja!Bild: Niklas Gustavsson
– Alla som ska vara röstmottagare var kallade på ett möte där vi fick lära oss hur det ska gå till. Dessutom har vi ett häfte där det står hur vi ska agera om det händer olika saker. Så alla som sköter det här är väl utbildade, säger Gun Hedrén.
En av de röstande är Hanna Sillfors från Åstorp som faktiskt har möjlighet att rösta på sin arbetsplats.
– Det är säkert inte många som kan göra det, men jag jobbar som handläggare på kommunens kundtjänst och då tyckte jag att det var praktiskt att rösta när jag var på jobbet. Jag vet hur jag ska rösta och kommer inte att ändra mig till valdagen, säger Hanna Sillfors när hon kliver fram från skärmen bakom vilken hon har gjort sitt val.
Frågan är hur många i Ängelholm som kommer att rösta, om räknar både förtidsröster och de röster som avläggs på valdagen.
Alice Ulfvinger och Gun Hedrén är röstmottagare i Stadshusets entré.Bild: Niklas Gustavsson
– I förra EU-valet röstade 46 procent av de röstberättigade i Ängelholm. Nu hoppas vi på en ökning. Helst vill vi ju komma över 50 procent, så att varannan i kommunen har röstat, säger Mattias Fyhr, valsamordnare i EU-valet i Ängelholm.
I Ängelholm kan man förtidsrösta i Stadshuset samt på biblioteken på Stortorget, i Hjärnarp, Munka Ljungby, Vejbystrand och Strövelstorp.
kommunens hemsida finns uppgifter om när vallokalerna är öppna.
Gå till toppen