Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Satsning på våtmarker ger vattenmöllan hjälpande hand med kvarndamm

Kullabergs naturreservat satsar extra på att göra fler våtmarker. Nu ska de anlägga en tillsammans med Krapperups gamla vattenmölla. Det är också ett första steg mot en fungerande kvarndamm.

Söder om bäcken vid Krapperups vattenmölla ska den gamla kvarndammen grävas ur och restaureras. Hasse Hansson, ordförande i Vattenmöllans vänner, hoppas kunna driva kvarnen med vattnet längre fram.Bild: Anders Malmberg
I början på 1900-talet lades Krapperups vattenmölla vid Mölle fälad ner. Samma öde gick kvarndammen till mötes och sedan har den under årens lopp växt igen.
Vattenmöllans vänner har under flera år arbetat med att återskapa vattenmöllan. Nu tas ytterligare ett steg när det i den gamla kvarndammen ska anläggas en våtmark.
– En våtmark där man kan se en vattensamling, förhöjer den estetiska upplevelsen av kvarnmiljön. Det kommer att finnas en antydan av kvarnvallen och målsättningen är att på lång sikt återskapa hela, säger Hasse Hansson, ägare av fastigheten och ordförande i Vattenmöllans vänner.
Det är cirka 250 kvadratmeter av den gamla kvarndammen, delen söder om bäcken, som Vattenmöllans vänner får arrendera av Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen.
Kullabergs naturreservat och dess platschef Daniel Åberg har satsat extra mycket på våtmarker de senaste åren.Bild: Anders Malmberg
Våtmarksprojektet är ett samarbete med Kullabergs naturreservat.
– Våra intressen sammanföll. De vill gärna skapa en vattendamm och vi vill ha fler våtmarker. säger Daniel Åberg, platschef på Kullabergs naturreservat.
Det är naturreservatet, genom länsstyrelsen, som ska stå för kostnaderna för våtmarksarbetet. De har sedan förra året haft en speciell våtmarkssatsning.
2018 gjordes nya våtmarker i Jonstorp och vid Mölle kapell. Och flera våtmarker på Kullaberg restaurerades.
– Våtmarker är viktiga för den biologiska mångfalden, för djur och växter. Det är ännu viktigare nu när det varit så torra somrar, säger Daniel Åberg.
På baksidan av vattenmöllan vid Mölle fälad ska kvarndammen restaureras och bli våtmark.Bild: Anders Malmberg
Arbetet med att anlägga våtmarken vid vattenmöllan får vänta till hösten. Just nu går det inte att gräva eftersom naturen och djuren i området är inne i en känslig period.
– Min förhoppning är att den ska bli klar under 2019 och att vi också kan arbeta med våtmarkerna på Mölle fälad. Där klockgrodorna finns, säger Daniel Åberg.
Länsstyrelsen har godkänt att det skapas en våtmark i den gamla kvarndammen. Vattenmöllans vänners förhoppning är att längre fram kunna ta vatten från våtmarken till att driva kvarnen när de har visningar.
Men då krävs det fler tillstånd från länsstyrelsen.
Gå till toppen