Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppsagd kommunchef blir fall för förvaltningsrätten

Beslutet att säga upp Lena Mårtensson Stenudd från posten som kommunchef i Åstorp strider mot lagen. Det menar Pontus Pålsson som nu begär att förvaltningsrätten ska pröva om uppsägningen gick rätt till.

Det var i slutet av mars i år som Åstorps kommun sade upp sin dåvarande kommunchef Lena Mårtensson Stenudd. Anledningen var enligt kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg (S) oenighet om ledarfrågor och framtidsfrågor.
Läs också Åstorps kommunchef får sparken: ”Svårt att samarbeta”
Nu ifrågasätter den tidigare lokalpolitikern Pontus Pålsson uppsägningen eftersom han anser att beslutet inte togs på laglig grund. Därför har han också överklagat uppsägningen till förvaltningsrätten i Malmö.
Det är som kommuninvånare och skattebetalare Pontus Pålsson har begärt prövning i förvaltningsrätten. (Arkivfoto)Bild: Sonny Thoresen
Enligt överklagan finns det inte någon redovisning av vad beslutet innebär ekonomiskt för kommunen. Beslutet ska också enligt honom strida mot lagen om anställningsskydd.
Dessutom finns det enligt Pontus Pålsson uppgifter som tyder på att beslutet i realiteten tagits vid ett möte med kommunens partigruppledare. Detta då kommunen gick ut och informerade om uppsägningen den 28 mars, sex dagar innan kommunstyrelsen formellt tog sitt beslut.
I överklagandet till förvaltningsrätten yrkade Pontus Pålsson också att beslutet skulle inhiberas, alltså att förvaltningsrätten skulle skjuta upp verkställandet av beslutet, tills dess att rätten hunnit behandla frågan.
Det yrkandet har förvaltningsrätten redan tagit ställning till, efter att ha tagit del av ett yttrande från kommunalrådet Ronny Sandberg (s) och kommunjurist Merih Özbalci. Där säger kommunen att uppsägelsen av Lena Mårtensson Stenudd redan är verkställd och de fackliga förhandlingarna avslutade.
Parterna ska vara överens om att gå skilda vägar och det finns en muntlig överenskommelse om hur det ska ske. Därmed avslår förvaltningsrätten frågan om inhibering.
Hur kommunen förhåller sig till innehållet i själva överklagandet, alltså de punkter där Pontus Pålsson anser att kommunen handlat fel, vill Merih Özbalci inte uttala sig närmare om.
– Vi tror givetvis att vi gjort rätt, sen får rätten avgöra om det verkligen förhåller sig så. Vi kan inte gå in och yttra oss eftersom fallet är under rättslig prövning, säger han.
Gå till toppen