Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utegymmet ska stärka byns gemenskap

I sommar ska ett nytt utegym stå klart vid idrottsplatsen Kraftvallen i Billeberga. Föreningens mål är inte bara mer vältränade spelare utan även en mötesplats för hela byn.

Dennis Andersson, Johan Kronkvist och Anders Nilsson i Billeberga GIF hoppas att ett nytt gym ska stärka bygemenskapen.Bild: Erik Melkersson
Den kalla snålblåsten viner över Kraftvallen när vi möter tre företrädare för byns fotbollsklubb.
Dennis Andersson och Anders Nilsson är aktiva i klubbens sportråd och Johan Kronkvist ordförande i klubben som samlar cirka 130 medlemmar.
De visar ritningar på den nya anläggningen med åtta träningsmaskiner i stål som ska stå pall för väder och vind.
– Vem som helst kan använda det 24 timmar om dygnet, det ska vara öppet för alla, säger Anders Nilsson.
– Det är inte bara föreningens utan hela byns gym.
Och pekar på att både äldre och föräldralediga kan ha glädje av att kunna träna på hemmaplan i stället för att behöva åka in till Landskrona.
– Det här blir faktiskt Svalövs kommuns första utegym, påpekar de med viss stolthet.
Föreningen hoppas även på andra positiva bieffekter.
– När vi har sommar- och vinteruppehåll ökar skadegörelsen vid idrottsplatsen, är det fler folk i rörelse här här så hoppas vi att den minskar, förklarar Anders Nilsson.
Anläggningen ska placeras bredvid klubbhuset, mellan parkering och gräsplan, och maskinerna ska vara vända mot fotbollsplanen.
– Så att till exempel föräldrar kan se sina barn ute på planen medan de tränar, säger Anders Nilsson.
Kraftvallen, anlagd 1950, lever för övrigt på lånad tid. Den ligger i vägen för nya bostäder om kommunen förverkligar planer på att låta villaområdet intill växa vidare österut med nya bostäder. När och om det blir verklighet är inte klart.
Däremot är en ny placering för idrottsplatsen utpekad norrut, närmare bensinmacken och stora vägen, väg 17.
Därför är det också en flyttbar anläggning som ska byggas med hjälp av ekonomiskt stöd från Sparbanksstiftelsen Skåne och sponsorer medan föreningen ställer upp med arbetskraft när det anläggas konstgräs kring gymmet.
Planen är att snart börja gräva med målsättningen att allt ska stå i början av juli.
Närmast presenteras den nya träningsanläggningen i samband med Billeberga GIF-dagen på lördag 11 maj, en familjedag med olika barnaktiviteter och matcher från klockan 10 för ungdomslag och seniorlag.
Gå till toppen