Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: ”Installera en skvallertelefon i riksdagen.”

Sociala medier väcker politikers barnasinne.Bild: Larsen, Håkon Mosvold
Den politiska debatten i allmänhet och diskussionerna i sociala medier i synnerhet påminner i dessa dagar inte sällan om hur det var att befinna sig i mellanstadiekorridoren där ”Men du då!”, alternativt ”Det var han som började!”, var de vanligaste genmälena.
Att partierna testar både budskap och kommunikativa metoder på fokusgrupper är inget nytt. Men vilka typer av fokusgrupper har meddelat att skvaller och falsk indignation är vad svenska folket vill höra? Har man gett sig ut bland förskoleklasser? Gjort en undersökning bland snapchat-tonåringar?
Efter en genomgång av de senaste debatterna – och debatterna om debatterna – framträder två partier som särskilt aktiva i den här typen av kommunikation: Moderaterna och Kristdemokraterna, också kända som riksdagens mesta martyrer.
I debatterna utkristalliserar sig också två kommunikativa strategier. Den första handlar om att svara på ett påstående, eller en tweet, med någonting helt orelaterat till det första budskapet. Den andra är den mer aggressiva ”min pappa är bättre än din”, känd för många från de allra tidigaste barnaåren.
Låt mig ta varsitt exempel.
På första maj vajade röda fanor på Tegsbron och Kyrkbron i Umeå. Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, var snabb ut på Twitter för att fördöma tilltaget. ”Herregud. Man undrar ibland vad det är för land som man bebor ...”, skrev en – som så ofta nu för tiden – upprörd Billström.
När bland andra socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) påpekade att också Moderaterna flaggat på precis samma plats under sin partistämma, man kan nämligen hyra in sig på broarna, gav Billström ett svar helt i enlighet med ovan nämnda strategi: ”För övrigt – har inte du någon generaldirektör som behöver tillsättas? Gör då det istället för att hänga på twitter.”
Ett alldeles färskt exempel på den andra strategin kom på torsdagsmorgonen (9/5), i en hätsk debatt i radions P1-morgon mellan Centerpartiets toppkandidat till Europaparlamentet, Fredrick Federley, och Kristdemokraternas policychef Johan Ingerö. Där fick lyssnarna höra Ingerö anföra följande i försvar för riksdagsledamoten Lars Adaktussons samröre med högerradikala grupper: ”Han har engagerat sig för människor som får sina huvuden avskurna, medan du har ägnat dig åt att grisar får sina svansar avskurna.”
I ett avsnitt av den amerikanska podcasten This American Life berättas om en förskola där läraren tröttnat så till den milda grad på barnens skvallrande och klagande på varandra att hon installerat en gammaldags telefon – utan riktig telefonfunktion – där barnen kan uttala sin irritation över att någon knuffats på rasten, tagit en penna eller snott en hårsnodd. Resultatet: läraren slipper ägna tid åt att lösa bråk och barnen får utlopp för sitt skvaller någonstans där ingen behöver höra.
Det är lite mer än två veckor kvar till Europaparlamentsvalet. Det är mer än tre år till riksdagsvalet. Vad sägs om att installera en skvallertelefon i riksdagen? Jag gissar att jag inte är den enda som tröttnat på barnsligheterna.
Gå till toppen