Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kontorsnedläggning: ”Det händer inget före sommaren”

Arbetsförmedlingens beslut att lägga ner kontoren i Klippan och Åstorp, samt säga upp lokaler i Örkelljunga och Perstorp ligger fast. Men innan det genomförs måste risker utredas på varje arbetsplats.

Arbetsförmedlingens servicekontor i Klippan är ett av flera som kommer att läggas ner – när är inte bestämt.Bild: Annsofie Wieland
Läs också Arbetsförmedlingen stänger – bara ett kvar i nordvästra Skåne
Förhandlingar om uppsägningar inom arbetsförmedlingen är nu inne i ett slutskede. Men kontoren kommer att finnas kvar ett tag till. Det säger Carina Månsson, som är chef över det område där Klippan, Perstorp, Åstorp, Bjuv och Örkelljunga ingår.
Fakta

Bakgrund

Det var den statliga decemberbudgeten med hårda sparkrav mot Arbetsförmedlingen som ledde fram till att personalstyrkan måste minska med runt 30 procent.

Som en konsekvens kom nu i vår besked om omfattande kontorsnedläggningar i hela Sverige. I hela Nordvästra Skåne blir bara Helsingborgskontoret kvar.

– Under våren kommer det inte hända så speciellt mycket. Det som pågår nu är ett förberedelsearbete, där vi gör risk- och konsekvensanalyser av vad som händer om vi stänger kontoren, säger hon.
Tills vidare har Klippans servicekontor öppet tre dagar i veckan, även i Åstorp finns personal och i Örkelljunga och Perstorp hyr arbetsförmedlare in sig i kommunernas lokaler.
Läs också Minskat statligt stöd slår hårt mot små kommuner
– Nu är det många processer igång samtidigt, och vi tittar på varje arbetsplats för sig. Sedan blir det en successiv avveckling.
Arbetsförmedlingen marknadsför samtidigt sina digitala tjänster, där man redan vid inskrivningen kan välja om man vill ha hjälp på distans via exempelvis telefon, chatt och mejl, eller träffa en fysisk person.
– Det man kan göra digitalt ska man göra digitalt. Det var en process vi var inne i redan innan, säger Carina Månsson.
Samverkan med kommunerna pågår nu parallellt, men det finns fortfarande stora frågetecken kring arbetsförmedlingens framtida uppdrag. Bland annat är det sagt att fler fristående aktörer ska utföra förmedlingens jobb.
– Vi hoppas att det ska klarna.
Gå till toppen