Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Valfilmer utan storstjärnor.

Tomas Tobé. Moderat skådis x 8.Bild: Christine Olsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Välkommen till ledarredaktionens inofficiella filmkrönika. Här delar vi ut betyg i form av EU-stjärnor till några partiers valfilmer inför EU-valet den 26 maj. Betygen sätts i två grenar – dels för hur informativ filmen är, dels för det konstnärliga utförandet.
Socialdemokraterna
I den S-märkta EU-valfilmen, som presenterades på torsdagen, kopierar S sig själva. Inte så konstigt, höstens valfilm där statsminister Stefan Löfven beställde en kokt med bröd vann ett internationellt pris. Så nu är Löfven tillbaka, fast denna gång vid en korvalua vid Alexanderplatz i Berlin. Han beställer en bratwurst plus ”ett tryggt och säkert Europa” som bekämpar extremism och ser till att utländska lastbilschaufförer som kör i Sverige följer reglerna. Och tar sin ”fikatajm”. Info: 3 stjärnor. Stil: 3 stjärnor.
Moderaterna x 8
Toppnamnet Tomas Tobé, sällan den spralligaste politikern i hagen, bjuder på sig själv i åtta 15-sekundersfilmer som sägs ha humormästaren Felix Herngren som pappa. Lyckat? Nja, allt är inte kul. Det blir krystat när Tobé ber pizzabagaren ta bort ”kriminella räkor” från pizzan men behålla ”hederliga, hårt arbetande skinkor”. Roligare när en ryss först fasar inför det starka svenska försvaret – för att sedan vika sig dubbel av skratt. Humor smittar. Info: 2 stjärnor. Stil: 3 stjärnor.
Miljöpartiet
Hotfulla klipp som hämtade ur en katastroffilm från Hollywoodblandas med toppnamnet Alice Bah Kuhnkes charmiga leende. Till informationen i filmen ska kanske räknas följande spänstiga dialog: ”Ibland känns det som världen är så orättvis”, säger ett barn och Bah Kuhnke svarar: ”Det är den … och det måste bli slut på det”. Ridå. Info: 1 stjärna. Stil: 2 stjärnor.
Grön ungdoms valfilm Sluttramsat med vår framtid luktar Greta Thunberg lång väg. Utan att den världskända 16-åringen medverkar. Här visas ungdomar som klimatstrejkar och talar om vuxnas bristande ansvar. Och i förbifarten syns en blond tjej med flätor och megafon – bakifrån. Osnyggt snott. Info: 1 stjärna. Stil: 1 stjärna.
Centerpartiet
Toppkandidaten Fredrick Federley tittar in i kameran och talar om sund och säker mat. Bilderna är hämtade från en bondgård och visar C-ledaren Annie Lööf klia en ko bakom örat och en glad gris i det fria (nästan som franska kort för centerpartister). Den sistnämnda är det enda i filmen med riktig knorr. Info: 2 stjärnor. Stil: 2 stjärnor.
Sverigedemokraterna
SD:s valfilm heter Det är inte svårt att älska Europa. Nej, det är inte svårt, inte om man som Jimmie Åkesson får resa runt mellan Paris boulevarder, Londons pubar, Islands snövidder och njuta av Europas mångfald i en påkostad – och snygg – film. Åkesson hyllar svenskt snus, finsk bastu, spansk siesta och italienskt självförtroende, det vill säga allt som är bra, medan han skyr allt som är dåligt – kolkraft, människohandel, islamister och EU, som påstås lägga beslag på allas frihet och svenska skattepengar. Har EU verkligen aldrig gjort något bra? Fred i Europa? Inte ens det lyckas SD få med – trots en film på 6 minuter och 37 sekunder. Info: 1 stjärna. Stil: 4 stjärnor.
Gå till toppen