Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dom mot jägare som sköt joggare står fast

Varken åklagaren eller försvarsadvokaten överklagar domen mot den norske jägare som sköt joggaren Olle Rosdahl. Därmed ska jägaren avtjäna det ettåriga fängelsestraff som han dömdes till i tingsrätten.

75-årige Olle Rosdahl sköts under sin joggingrunda i Ljungbyhed en tidig novembermorgon. Händelsen filmades av jägaren som höll i jaktgeväret.
Jägarens försvarsadvokat Jorge Concha behövde knappt någon betänketid alls för sitt beslut.
– Det var i princip aldrig aktuellt att överklaga. Tingsrättens dom är välmotiverad och min klient har dömts för ett brott som han erkänt, säger Jorge Concha.
Kammaråklagare Ola Lavie har haft lite mer huvudbry de senaste veckorna, men till slut kom även han fram till att inte överklaga.
– Jag har vägt flera omständigheter fram och tillbaka. Tingsrättens resonemang är väl avvägda och även om jag inte håller med om alla domskäl till fullo så tror jag inte att hovrätten skulle ändra domen, säger Ola Lavie.
Han anser fortfarande att han gjorde rätt som i första hand åtalade jägaren för mordförsök. I tingsrätten yrkade han på tolv års fängelse. Jägaren dömdes till ett års fängelse för grovt vållande till kroppsskada och grovt jaktbrott.
– Det är ett extremt fall så tillvida att straffvärdet blir väldigt högt om man bedömer gärningen som uppsåtlig. Men jag har inte tagit det i beaktande, jag har tänkt "kan jag få hovrätten att tro på att det är uppsåtlig gärning?" och det tror jag inte att jag kan, säger Ola Lavie.
Tingsrättens resonemang utmynnade i att jägaren varken hade uppsåt eller förstod att han sköt mot en människa. Därmed prövades inte ens frågan om han – som åklagaren påstod – sköt för att döda.
Den totala avsaknaden av motiv vägde tungt, även om tingsrätten inte trodde jägaren när han påstod att han inte insåg att han skjutit en människa förrän han greps av polis sju timmar efter att skottet avlossats.
Den omtalade filmen från jägarens kikarsikte ansågs vara en ""försvårande omständighet" men motbevisade enligt tingsrätten inte jägarens påstående, nämligen att han var övertygad om att han såg ett rådjur i siktet.
Från det ettåriga fängelsestraffet får jägaren räkna av två månader som han varit anhållen eller häktad. Det betyder att han måste avtjäna ett halvår i fängelse innan han kan bli villkorligt frigiven.
– Han har ett önskemål om att få avtjäna straffet hemma i Norge, men vi har inte undersökt de möjligheterna närmare, säger Jorge Concha.
Under rättegången vände sig jägaren till den skjutne Olle Rosdahl, bad förtvivlat om ursäkt och förklarade att han var beredd att ersätta honom ekonomiskt. Jägaren döms nu att betala drygt 38 000 kronor i skadestånd.
– Skadeståndspraxis för vållandebrott är inte alldeles tydlig men han kommer självklart att betala skadeståndet utan invändningar, säger Jorge Concha.
Gå till toppen