Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter terrorattackerna i Sri Lanka – helsingborgare samlar in pengar till drabbade

Trots avrådan från UD ska Sherine Calloway och hennes dotter åka ner till Sri Lanka för att hjälpa drabbade efter terrordåden. Nu samlar de in pengar fram till avresan i juni.
– Jag är mest rädd för att det hade kunnat vara vi och för att det finns en risk att det händer igen, säger Sherine Calloway.

För 30 år sedan kom Sherine Calloway till Sverige men familjen åker fortfarande tillbaka till Sri Lanka regelbundet. ”Det är ett fantastiskt land. Jag har ett hem både i Sverige och på Sri Lanka”.Bild: Björn Lilja
Påskdagen är en dag som helsingborgaren Sherine Calloway sent ska glömma. När hon vaknade på morgonen möttes hon av nyheten om flertalet terrorattentat i Sri Lanka.
Det var den 21 april som det inträffade en rad explosioner mot några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka. IS hävdade senare att de låg bakom attackerna, som dödade minst 257 människor och skadade runt 500.
Sherine Calloway föddes på Sri Lanka men flyttade som liten till Sverige och Helsingborg. Med familj och vänner kvar på ön var chocken stor efter dåden.
– Jag och min dotter hade planerat att åka dit på semester i juni. Ganska snart förstod jag att detta var en horribel attack på friheten och att det kunde ha varit jag och min dotter som befunnit oss på ett av dessa ställena, säger Sherine Calloway.
Efter att hon följt nyheterna och insåg vad som hade hänt var hon sedan redo att berätta för sin tolvåriga dotter.
– Jag och min man försökte prata med henne så att hon skulle förstå så mycket som möjligt. Vi ville inte skrämma henne utan bara förklara. Vi pratade om att detta kan hända precis var som helst i världen och att man inte kan trygga sig genom att vara rädd, utan istället vara ännu mera modig.
Är du själv rädd?
– Ja, jag är mest rädd för att det hade kunnat vara vi och för att det finns en risk att det händer igen.
Trots att Utrikesdepartementet fortsätter att avråda från resor till Sri Lanka beslutade sig Sherine Calloway för att genomföra den planerade semestern – men inte som den var tänkt från början.
– Inga av våra närmaste är drabbade men många andra har blivit det. Folket i Sri Lanka har enats efter händelsen och många har öppnat upp sina hem, lagat mat till andra och hjälpt till med begravningar. Nu vill vi också försöka hjälpa människor på plats. Vi har alltid varit sådana som personer. För min dotter är det inget nytt att hjälpa andra.
Sherine Calloway berättar om livet för människorna i Sri Lanka efter terrorattackerna. ”Folk är rädda och går inte ut. Det som hänt är en extrem orättvisa mot friheten, som vi tar för givet”.Bild: Björn Lilja
Inför resan har en insamling startats på Facebook och en vecka efter terrordåden var summan uppe i 7 400 kronor.
– Pengarna ska gå till att återuppbygga kyrkorna som blivit drabbade och till sjukhusen som fått ta hand om alla människor. Det ska gå till vård och rehabilitering. Min uppgift är att försöka hjälpa dem som behöver det mest. Även det lilla man kan bidra med får en positiv effekt hos någon annan och jag tycker att det är ett privilegium att kunna hjälpa andra.
Vad har du fått för reaktioner på insamlingen?
– Alla reaktioner jag har fått har varit väldigt positiva. Det är trevligt att se att vi kan gå ihop för att göra något tillsammans. Vi kommer att vara där i två veckor och när vi väl är på plats ska jag ta lite bilder och lägga upp det på Facebook för att visa alla att deras hjälp har kommit fram.
Vill du vet mer om insamlingen? Se Facebookgruppen ”Let’s help Sri Lanka- Fundraiser”.
Fakta

Sherine Calloway

Ålder: 39 år.

Familj: Make och en dotter.

Bor: Helsingborg.

Född: I Colombo, Sri Lanka.

Intressen: Älskar trädgård, filmer, matlagning och att spendera tid med min familj och vänner.

Inspireras av: Modiga människor och folk som jobbar för att inspirera andra. Det fina i enkelheten och hur fattiga människor, i kristider, kan gå ihop med det lilla de har.

Språk: Svenska, engelska och singalesiska.

Gå till toppen