Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fibergrävning igång i norra Örkelljunga

Det är svårt för Örkelljunga kommun att få fram budskapet om nyttan med fibernätet till hela landsbygden. Fortfarande saknas medgivande för 60 procent av de anslutningar som kommunen betalar för.

En dosa i väggen – så ser fiberanslutningen ut inne i bostaden.Bild: Hanna Rahlén
När IP Only håller på att slutföra den första etappen av fiberdragningen till hela Örkelljungas landsbygd har bara 251 av de 630 anslutningar som kommunen köpt godkänts av fastighetsägaren.
Kommunen måste ha medgivande för att kunna gräva på tomten och göra en installation av fiberbox i bostaden.
– Vi får inte in dem trots att det inte kostar någonting, säger Katja Berg som arbetar med fibersamordning på Örkelljunga kommun.
Tanken med upplägget var att möjliggöra fiber-anslutningar som annars inte skulle bli av. Även om nuvarande fastighetsägare inte vill använda sin anslutning just nu så kan framtida ägare köpa nyttjanderätten för motsvarande låga pris som man kan erbjuda när alla grävs på samma gång.
Dessutom kan kommunen använda fibern för att exempelvis koppla in trygghetslarm i en bostad, även om fastighetsägaren inte själv använder det. Då används den som en så kallad välfärdsport.
In i det sista försöker man nu informera och stöta på.
– Vi gör nya utskick inför varje etapp, och där har vi fått in fler medgivanden, säger Katja Berg.
I den nordvästra delen av kommunen har hälften av hushållen med kommunanslutning skrivit på, i den södra delen 35 procent och i den nordöstra bara en tredjedel.
På byastämmor har kommunen försökt lyssna av hur diskussionen går. Enligt Katja Berg kan det haft betydelse att det tog lång tid innan grävarbetena kom igång.
– Sedan finns det en föreställning om att det räcker med det trådlösa nätverket. Vi har också varit dåliga på att förklara att det inte bara är telefoni, bredband och tv, utan även välfärdstjänster som man kan få genom fibern. Det är nyttan vi behöver bli tydligare med, säger hon.
Sedan omstarten av landsbygdsprojektet i november har IP Only grävt ner fyra mil ledningar. De första fastigheterna anslöts 30 april och under maj månad kommer företaget att installera fiber hos ett 50-tal kunder.
Delprojektet runt Drakabygget är snart färdigt, enligt företagets presschef Niclas Karnhill.
Gå till toppen