Annons

Annons

Annons

Annons

opinionFörsta maj

Aktuella frågor
”Jag har insett att vänstern behöver lära sig mer om de många fallgropar som leder till antisemitism.”

Även jag har på goda grunder varit måltavla för kritik, skriver Adrian Kaba, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet i Skåne-Blekinge, samt förbundsledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Socialdemokraternas demonstrationståg i Malmö på första maj.

Bild: Lars Brundin

Annons

Det är många som de senaste dagarna har kritiserat SSU-Malmö för att dess medlemmar skanderade ”leve Palestina – krossa sionismen” på första maj.

Som en sidoorganisation till det socialdemokratiska partiet har Socialdemokrater för tro och solidaritet, STS, som varit måltavla för liknande kritik, gjort en resa under de senaste åren. En resa där självinsikt, självkritik och uppriktighet ingått. Ingredienser som är viktiga för att förstå andra människor och för att kunna sätta sig in i deras situation.

Detsamma gäller även för mig personligen. Även jag har på goda grunder varit måltavla för liknande kritik. Jag har också personligen gjort en resa de senaste åren, på samma sätt som min organisation.

Annons

Inom STS har vi har sedan 2013 träffat judiska och muslimska församlingar för att få deras uppfattning om vilka problem de upplever i Sverige och vad socialdemokratin kan göra åt dem. Vi har särskilt tagit upp frågor som berör manlig omskärelse och andra religiösa seder så som rätten till livsmedel som är halal och kosher. Ett arbete som uppskattats både av judiska och muslimska församlingar.

Annons

2017 gjorde jag och en medlem i judiska församlingen i Malmö en studieresa, där vi besökte organisationer som arbetar med dialog mellan judar, muslimer och kristna i både Israel och Palestina. Vi har sedan dess arbetat med grupper av ungdomar i Malmö med olika bakgrunder och trosuppfattningar. I höst ska de möta andra ungdomar på bland annat skolor och mötesplatser för att diskutera antisemitism, islamofobi, rasism och vikten av dialog.

Den 30 maj arrangerar STS tillsammans med andra organisationer ett stort öppet möte om hur ungdomar upplever antisemitism, islamofobi och annan form av rasism i Malmö. Även SSU-Malmö är inbjudna.

Oavsett vilken sakfråga man driver är det viktigt att det man säger aldrig bidrar till att sprida antisemitiska konspirationsteorier eller föreställningar. Det spelar ingen roll om sättet man uttrycker sig på beror på att man inte riktigt förstår innebörden av det, slarv eller något annat. Oavsett vad avsikten är får inga ordval bidra till att sprida och legitimera antisemitism.

Den som kritiserar Israel måste förstå antisemitismens specifika former. Därför måste man undvika påståenden om Israel som hakar i antisemitiska föreställningar om konspirationer och taktiskt skapande av offer- och fienderoller.

Annons

Man får aldrig vifta bort uttalanden som skadar judar och andra minoriteter. Jag har insett att vänstern behöver lära sig mer om de många fallgropar som leder till antisemitism.

Annons

Socialdemokratin och hela vänstern bör bland annat införliva och arbeta med den omfattande definition av antisemitism som tagits fram av International Holocaust Remembrance Alliance, IHRA, och som varit föremål för en livlig diskussion i det brittiska Labourpartiet. Inom STS önskar vi att detta arbete ska ske i nära samverkan med såväl den judiska samfälligheten som vårt eget moderparti och de andra sidoorganisationerna i den socialdemokratiska rörelsen.

Adrian Kaba

Adrian Kaba är ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet i Skåne-Blekinge, samt förbundsledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan