Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen väntade inte in läkarintyg - nekade stöd till multisjuk

En man med allvarliga funktionsnedsättningar nekades av Åstorps socialnämnd stöd enligt LSS, trots att läkarutlåtande vittnade om omfattande behov av hjälp. Beslutet överklagades till kammarrätten som nu ger mannen rätt.

Mannen, en Åstorpsbo i 60-årsåldern, ansökte i våras om att få en bostad med särskilt stöd för vuxna enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Han fick då tid på sig till den 7 mars att inkomma med ett utlåtande från sin familjeläkare om sina behov.
Utlåtandet lämnades in i tid, men efter kontakt med handläggaren fick mannen beskedet att socialnämnden fattat sitt beslut. Det skedde redan den 5 mars, alltså två dagar innan den tidsram som nämnden själv angivit löpt ut och utan husläkarens medicinska bedömning.
Även efter att den stödsökande mannen genom ombud överklagat beslutet till förvaltningsrätten i Malmö stod socialnämnden fast vid sin åsikt.
Mannens hjälpbehov bedömdes av nämnden som tillgodosedda eftersom han bodde i en lägenhet som anpassats utifrån hans behov. Dessutom ansågs tillgången till hjälp tillräcklig då det finns hemtjänstpersonal i samma byggnad, om än på bottenplanet.
I överklagandet ingår det medicinska utlåtandet där läkaren konstaterar att den hjälpsökande mannens hälsotillstånd kraftigt har försämrats den senaste tiden. Förutom en lindrig utvecklingsstörning har han även demens, synnedsättning samt är försvagad och har svårt att svälja efter att flera gånger ha drabbats av stroke.
Till det kommer en rad andra allvarliga kroppsliga sjukdomar. Mannen är rullstolsburen och behöver hjälp med i stort sett allt han gör, både i och utanför bostaden.
En enig förvaltningsrätt bedömde att mannens hjälpbehov inte kan anses tillgodosett genom de insatser som kommunen hittills gjort. Med det biföll rätten överklagandet och ger mannen rätt till bostad med särskild service.
Gå till toppen