Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kontroll slutade med tumult – slog polis i ansiktet

Polisen ryckte ut för att undsätta en kvinna. Men det slutade med tumult när fyra poliser försökte lugna henne. Nu åtalas hon för våld mot tjänsteman.

Det var en måndagskväll i februari som polispatrullen kallades till ett lägenhetsbråk i en ort i Svalövs kommun. En granne hade slagit larm om att en kvinna hörts skrika i flera timmars tid.
I sin rapport berättar en av poliserna att hon och kollegan visste att där bodde en kvinna som tidigare blivit misshandlad av en man som hon bor med. Därför följde en andra patrull med om de skulle behöva assistans.
När de kom fram var det lugnt i trapphuset och ingen svarade när en av poliserna ropade in genom brevinkastet. De knackade på dörren, upprepade att de var från polisen, och när ingen svarade kände en av dem på dörren. Den var olåst, och poliserna gick då in i lägenheten eftersom de befarade att någon låg skadad där inne.
Då kom kvinnan utrusande i hallen. Hon uppskattade inte det oväntade besöket och skrek åt dem att de inte hade rätt att vara där. Enligt poliserna ville hon inte lyssna på dem. När hon inte lugnade ner sig tog två av dem tag i henne och i det tumult som uppstod fick en av poliserna ett slag i ansiktet.
”Det bara small till över munnen, näsan och höger öga", berättade hon efteråt i ett förhör..
En tredje polis kom till undsättning och tillsammans tvingade de ner kvinnan på golvet ute i trapphuset och satte på henne handfängsel medan en fjärde polis förklarade för kvinnan att hon var gripen för våld mot tjänsteman. Tillsammans bar de den skrikande kvinnan ner för trapporna och hon lugnade inte ner sig förrän de kom till polishuset.
Under tiden hade man även pratat med kvinnans sambo som berättade att de hade bråkat verbalt men inte fysiskt, att han var rädd för henne, och att hon hade druckit en flaska vodka.
Så långt polisernas berättelse.
Kvinnan som är i 30-årsåldern förnekar brott och hävdar att hon agerat i nödvärn. Hon uppger att hon lider av posttraumatisk stress, att hon blev skrämd och inte trodde att de uniformerade personerna kom från polisen eftersom hon ansåg att de agerade oproffsigt.
Att hon gjorde sånt motstånd och viftade med armarna förklarade hon enligt förhörsprotokollet:
”Vad gör man när två glöttar rusar in och tar en i armarna. Man gör så här (hon viftar samtidigt med båda sina armar), men jag är inte Astrid Lindgren så jag kan inte beskriva det bättre".
Nu åtalas hon för våld mot tjänsteman. Straffpåföljden är böter eller fängelse i högst två år.
Gå till toppen