Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Släpp för vårystra kockar på Bjäre

Primörerna är här och på fredagen släpptes några av Bjäres kockar ut på potatisåkern för att gräva upp några av dem.

Släpp kockarna loss – det är vår! På fredagen var det dags för kocksläpp på Bjäre. Kockar från fem krogar tog plats i potatislandet. Bland andra grävde Axel Wasteson, Restaurang Papas, Emma Mårup, G Swenson's krog, samt Moa Johansson, Torekov Hotell, upp potatis.Bild: Michael Lundblad
Det våras för kockarna och för primörerna. Under fredagseftermiddagen fick fem kockar från lokala restauranger möjlighet att plocka med sig primörer hem till sina respektive restauranger.
Primörgillet pågår under tre dagar och avslutas på söndag. Under dessa dagar serverar deltagande restauranger rätter med några av Bjäres primörer.
– Vi vill hylla Bjäres producenter. Vi är tidiga med primörer här. Och så vill vi förstärka sambandet mellan producenterna och krogarna, säger Jarl Toremalm som sitter i arrangerande Båstad Bjäre Gourmets styrelse.
Emma Mårup, G. Swenson's krog, fick med sig tio kilo nypotatis som Arnold Ebbesson redan plockat upp. Anton Sievertz, Moby's Shack, skulle få med sig lika mycket.Bild: Michael Lundblad
För nionde året släpptes kockarna ut på potatisåkern i samband med kocksläppet. Den första frilandsodlade nypotatisen började säljas för drygt två veckor sedan men kockarna fick förutom potatis även möjlighet att få med sig Bjäreodlad sparris, ramslök och sallad hem.
Enligt potatisodlare Arnold Ebbesson är de nypotatisar som plockas upp för tillfället ovanligt goda.
– Det har varit kallt väder och de har fått växa långsamt. Det har varit bra för potatisen, säger Arnold Ebbesson.
Anton Sievertz, Moby's Shack, fick med sparris hem till restaurangen.Bild: Michael Lundblad
En av kockarna som släpptes ut på grönbete var Axel Wasteson som jobbar på Restaurang Papas. Han tycker att kvalitén på det lokalproducerade är oslagbar.
– Det vi har här kommer i nästan samma tid som importerade grönsaker, säger Axel Wasteson.
Även om det varit lite kallare de senaste dagarna har Torekov sparris kunnat köra igång med skörden. En skörd som avslutas någon gång vid midsommar.
– Vi har kunnat komma igång rätt så tidigt. Det brukar vara i början av maj. I år kanske vi kunde börja skörda någon vecka tidigare, säger Alfons Söderman på Torekov sparris.
Även ramslök från Bjäre står på en del av krogarnas menyer i samband med primörhelgen.Bild: Michael Lundblad
Kocksläppet är en möjlighet för kockarna att komma ut till odlarna. För en del kan det vara starten på en ny säsong.
– Det är startskottet för sommaren, säger Axel Wasteson.
Henrik Daleskog på Bistro Grodlår & Timjan ser primörhelgen som ett roligt inslag för restaurangerna.
– Det är ett lite lugnare evenemang. Under Restaurangveckan går gästerna man ur huse, säger han.
Restaurangerna som deltar i årets primörhelg är förutom Restaurang Papas och Bistro Grodlår & Timjan även G. Swenson's krog, Moby's Shack och Torekov Hotell.
Varje restaurang har satt ihop sin egen kulinariska upplevelse med Bjäres primörer.
Sparris från Torekov ingår också bland primörerna. I bakgrunden Moa Johansson, Torekov Hotell.Bild: Michael Lundblad
Moa Johansson, Torekov Hotell, hämtar en låda med sparris.Bild: Michael Lundblad
Gå till toppen